Janusz Korczak Internationale Jongeren Ontmoeting  2007

 

 

Motief

 

Op talloze plekken binnen en buiten Europa werken jongeren (18- 30 jaar) binnen de verschillende Janusz Korczak organisaties met kinderen en gezinnen afkomstig uit veelal kansarme groepen in de samenleving (minderheden, sociaal-zwakke of ontwrichte gezinnen, gehandicapten, vluchtelingen e.d.). Hun inspiratie vinden zij in het werk van de Pools-Joodse arts, pedagoog en schrijver Janusz Korczak (Henryk Goldszmit), 1878-1942. Zij trachten vooral de kinderen uit deze groepen aan te spreken op hun competentie en hun behoefte om volwaardig te kunnen en mogen deelnemen aan de samenleving waar ze immers ook deel van uitmaken. Er is bij hen een grote behoefte aan ervaringsuitwisseling en training op het gebied van methodiek en (sociaal)pedagogisch handelen. Immers velen zijn niet opgeleid voor dit werk en hun vrijwillige inzet vraagt om deskundigheidsbevordering.

 

Doel

 

In een vijfdaagse training, georganiseerd door de Janusz Korczak Stichting in Nederland, krijgen de jongeren uit Oost en West Europa en overige landen, zoals Brazilië, Kirgizie, etc,  die werkzaam zijn binnen het sociaal-pedagogisch werk, handreikingen en nieuwe handelingsperspectieven voor hun werk met bovengenoemde groepen. Tegelijkertijd bestaat een wezenlijk onderdeel van deze training uit het uitwisselen van praktijkervaringen omdat in diverse landen reeds een know-how is ontwikkeld die van grote betekenis kan zijn voor de overige deelnemers.

 

Voor wie?

 

Jongeren die werkzaam zijn als begeleider/ hulpverlener ( al dan niet professioneel) binnen organisaties die zich inzetten voor kansarme groepen ( zie boven) en dat doen vanuit de pedagogische ideeën van Janusz Korczak. De deelnemers werken reeds binnen bestaande Korczak Verenigingen, en/of ze hebben de behoefte om vanuit hun studie of bijgewoonde conferenties en studiedagen hun aanpak meer op Korczaks leest te schoeien.

(In 1995 organiseerde de Nederlandse Janusz Korczak Stichting een dergelijke internationale ontmoeting met als thema: “To do justice to a child”. Deze 5-daagse training in Vierhouten met deelnemers uit 12 verschillende landen was een zeer groot succes. ( Het Engelstalige verslag is beschikbaar)

 

De thema’s die tijdens de ontmoeting aan de orde zullen komen zijn:

 

1. Opgroeien in twee culturen: positieve ervaringen en problemen in een multi-etnische en multiculturele samenleving

2. Het belang en de noodzaak van opvoeding tot burgerschap; actieve participatie van kinderen en jongeren in de maatschappij

3. Weerbaarheid van kinderen t.o.v. de multimedia: risico's en kansen; de positie van kinderen in de consumentenmaatschappij

4. Het recht van kinderen en jongeren op de eigen seksualiteit

5. Leren voor het leven: hoe bevorderen we dat kinderen en jongeren actief zijn in hun eigen leer- en ontwikkelingsprocessen?

6. Integratie van gehandicapte en chronisch zieke kinderen in de maatschappij  

7. Het recht van kinderen op fysieke en geestelijke vrijheid

8 Hoe leren we kinderen en jongeren om te gaan met agressie en geweld?


Methodiek

 

De vijfdaagse training kent enkele belangrijke werkvormen.

* Voordrachten door deskundigen

* Workshops en Round-tables

* Presentaties ( met feed-back) over praktijkervaringen in de diverse

   landen

* Excursies

* Studiegroepen n.a.v. cases

* Informele ontmoetingen

 

Voorbereiding

 

De voorbereiding is in handen van een werkgroep die gevormd is vanuit de Janusz Korczak Stichting in Nederland. ( de werkgroep kan uitgebreid worden met z.g. contact-personen uit de deelnemende landen).

 

De werkgroep heeft als taak:

 

* Vaststellen van de relevante thema's voor de training ( dit in nauw overleg met de participanten uit de verschillende landen, die gevraagd worden om concrete thema's aan te geven ( vraag- en cliëntgericht)

* Contacten leggen met deskundigen die een inbreng hebben binnen deze 5-daagse training

* Zorgdragen voor infra-structuur ( maaltijden, reis-en verblijf , materialen e.d.)

* Fondsenwerving i.v.m. financiële ondersteuning van het hele project

* Contacten leggen en uitnodigingen versturen naar de verschillende  zusterorganisaties  in het buitenland.

 

Plaats:    NIVON-huis  te Bergen aan Zee ( ’t Zeehuis)

 

Tijd:       22- 28 September 2007

 

Kosten per deelnemer:  225,-  (excl. reiskosten) 

 

Belangstelling: mail naar info@korczak.nl of bel met 020-6447018

 

Samenstelling voorbereidingsgroep

 

* Guus Cappon

* Julia Tchikhatcheva

* Theo Cappon

* Reina v.d. Heuvel

* Carlo van Munster

* Zosia van Eeken- Skubisz

* Jan van Eeken

* Anouk Brink

* Hans Götze

* Lodewijk Galenkamp

* Stefan Christiaans