Columns

Hieronder vindt u columns, boekbesprekingen en aankondigingen van recente publicaties.

Columns!

De wezen van onze samenleving
Joop Berding schreef deze column naar aanleiding van het symposium dat Micha de Winter kreeg aangeboden bij zijn afscheid als lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling op 23 januari 2013. Volg deze link.

Werelden te winnen...
Jan van der Born schrijft over de weerbarstigheid van de werkelijkheid. Lees hier zijn tegendraadse en prikkelende colum.

Keurslijf ...
Onze vaste columnist Jan van der Born schreef, als recent 'gepensioneerde' en mooi stuk over wat te doen met de 'vrije tijd' en hoe zich spontaan allerlei nieuwe dingen aandienen - als je er maar voor open staat. Waarom gieten we kinderen zo in het keurslijf van de tijd? Lees hier deze intrigerende colum.

Boekbesprekingen

Charlotte Visch, onder andere als kindertherapeute werkzaam in Amsterdam, schreef een boek over opvoeding, geïnspireerd door Korczak. Het heet Sleutel tot je kind. Onze vaste boekbespreker Jan van der Born las het en hier vindt u zijn bespreking.

Onze vaste boekbespreker Jan van de Born nam deze keer het nieuwe boek van Micha de Winter, Verbeter de wereld, begin met de opvoeding, onder de loep. Zijn bespreking kunt u hier lezen.

Recente publicaties

Joop Berding publiceerde een bijdrage over Korczak in de bundel Grenzeloze pedagogiek tussen wetenschap en praktijk, getiteld: Opvoeding, participatie en burgerschap: de inspirerende visie van Janusz Korczak. De bundel staat onder redactie van Nico Broer e.a. en is uitgegeven door de VBSP. Zie de website van de VBSP.

Fokus: zo heet het nieuwe boekje van Arie de Bruin. Het staat vol met gedichten die voor een belangrijk deel zijn geïnspireerd door Janusz Korczak. Op elke pagina een gedicht over de kinderwereld met daaronder een toepasselijk citaat van Korczak. De donateurs van de Korczak Stichting ontvingen de bundel inmiddels als 'Jaarboek 2011'. We bevelen dit prachtige boekje van harte bij u aan. Voor geïnteresseerden zijn exemplaren verkrijgbaar ad €7,50. Mail daartoe naar de Korczak Stichting.

Korczak in Vlaanderen
In maart 2012 verscheen in de Katholieke Schoolgids (pedagogisch tijdschrift Vlaanderen) een artikel over de vraag of er nood is aan een Korczak school, naast een Freinet-, Montessori-, Steiner-, Jenaplan-, Sudbury-school.
We zijn ervan uit gegaan dat het belangrijker is dat we bestaande scholen uitnodigen om vanuit een Korczak perspectief met kinderen te werken. In het artikel wordt ook informatie gegeven over de werking van basisschool Matthijsje (Oosterstreek).
Titel van het artikel is: Korczak: voor en door kinderen. Het tijdschrift kan besteld worden bij: Theo Vervondel; de Katholieke Schoolgids. De Katholieke Schoolgids verschijnt vijf keer per jaar en kan gevonden worden via kogent.be (doorklikken naar DPB/Basisonderwijs/Katholieke Schoolgids).

Discussie!

Jan van der Born schreef een scherpzinning stuk over de Vreedzame school en de Vreedzame wijk. Hij vraagt zich af of een gemeenschappelijke pedagogische aanpak en regels en afspraken op school en in de wijk moeten worden opgelegd. Hoe verhoudt zich dit tot democratie en verschil? Lees de column hier en reageer via info@korczak.nl.



Update 21 augustus 2012