Kinderrechten


Janusz Korczak had de rechten van kinderen hoog in het vaandel. Al in 1919 formuleerde hij in zijn hoofdwerk Hoe houd je van een kind drie grondrechten van het kind en, zo zei hij, er zullen er nog wel meer zijn. In 1989 is het Verdrag voor de rechten van het kind door de Verenigde Naties vastgesteld. Hierin zijn de rechten van het kind boven-nationaal vastgelegd. Ook Nederland heeft dit Verdrag geratificeerd.

Op deze pagina vindt u links naar berichten over de rechten van kinderen. Verwijzing naar dergelijke berichten impliceert niet dat de Korczak Stichting zich in alle gevallen met de algemene doelstellingen van de desbetreffende persoon of organisatie identificeert. Deze pagina heeft dus uitsluitend een signalerende functie.


3 juli 2009
In de Trouw van 3 juli staat een ingezonden stuk van Sieneke Goorhuis-Brouwer, hoogleraar spraak- en taalstoornissen bij kinderen, Rijksuniversiteit Groningen, onder de titel "Arme Amalia, ze moet nu al 'leren'". Uit een in 2008 uitgevoerd onderzoek bij kleuterklassen van 254 scholen in New York en Los Angeloes blijkt dat de leerkrachten per dag de meeste tijd besteden aan taalinstructie (42 - 50 procent), voorbereidend rekenen (27 procent) en testen of voorbereiding op testen (12 - 15 procent). Voor spelen bleef dus niet meer dan 5 - 16 procent over. Een citaat: "Door onvoldoende vrij spel kunnen kinderen zich niet harmonisch ontwikkelen en ontstaat een "problem-solving deficit", een verminderd vermogen om zelf problemen op te lossen. Alliance for Childhood (www.AllianceforChildhood.org), een organisatie, die een lans breekt voor langer "kleuteren" spreekt daarom van een 'crisis in het peuter- en kleuterleven' en roept op tot een omgang met kinderen waarbij de nadruk ligt op experimentele en interactieve activiteiten, creatief spel met open einden en liefdevolle aandacht - en tot het stoppen van het steeds vroeger laten beginnen van het lesprogramma. De schrijfster pleit er voor aan dit drama zo snel mogelijk een eind te maken. Voldoende tijd om te spelen in de kleutertijd vormt de voorwaarde om later iets van letters en cijfers te begrijpen. Onze behoefte om het leerproces te beheersen vanuit een angst, dat ze het anders niet halen en we de doelen van onze kenniseconomie niet bereiken, werkt uiteindelijk desastreus uit. We bereiken precies het tegenovergestelde van wat we beogen. De schrijfster en de Alliance roepen ons op daar tegen stelling te nemen. Een verzoek dat Korczak zeker zou onderschrijven.

2 juli 2009
Ieder kind heeft recht op een veilige plek in de particuliere jeugdzorg
2 juli 2009. GroenLinks wil dat het afgelopen is met het plaatsen van kinderen in particuliere jeugdzorginstellingen die onveilig zijn en waar zij niet de juiste psychische hulp krijgen. De inspectie voor de Jeugdzorg heeft vertrek geëist van ongeveer twintig kinderen bij een instelling voor jeugdopvang. Deze kinderen konden niet meer thuis wonen, maar moesten vanwege wachtlijsten voor de reguliere zorg, noodgedwongen wachten in de opvang. Sommigen verbleven hier al langer dan een jaar. Tofik Dibi is erg geschrokken en wil dat minister Rouvoet (Jeugd en Gezin) actie onderneemt zodat kinderen alleen nog maar in instellingen worden geplaatst die aan de eisen voldoen. Ieder kind heeft recht op de juiste zorg in een veilige omgeving, aldus Dibi. Wanneer er nog geen plek is in een gewone instelling, dan mag er voor deze kwetsbare kinderen geen genoegen worden genomen met een onveilige verblijfplaats. Nu werd de inspectie getipt over de misstanden, waarop er een onaangekondigde controle is uitgevoerd. De inspectie zou eigenlijk vaker onaangekondigd controles moeten uitvoeren bij particuliere jeugdzorginstellingen. Dibi: de inspectie moet niet alleen afhankelijk zijn van meldingen, maar er vaker zelf op uit gaan.
Schriftelijke vragen van het lid Dibi (GroenLinks) aan de minister voor Jeugd en Gezin over het vertrek van twintig kinderen uit een jeugdzorginstelling
1. Bent u bekend met het bericht (nu.nl, 2 juli 2009) dat de inspectie voor de Jeugdzorg vertrek eist van ongeveer twintig kinderen bij de instelling voor jeugdopvang Back to Basics?
2. Wat was uw eerste reactie nadat u dit bericht had vernomen en welke concrete acties heeft u vervolgens ondernomen?
3. Bent u geschrokken van het feit dat sommige kinderen langer dan jaar verbleven in een instelling voor jeugdopvang dat vooral bedoeld is voor tijdelijke (crisis)opnames? Zo ja, welke specifieke maatregelen gaat u treffen zodat kinderen in een tijdelijke opvang daar zo kort mogelijk in verblijven en in een reguliere instelling?
4. Kunt u garanderen dat kinderen in particuliere jeugdzorginstellingen goede zorg en psychische begeleiding ontvangen in een veilige omgeving, waarbij de kinderen niet zijn verstoken van onderwijs? Zo ja, kunt u dat inzichtelijk maken? Zo nee, waarom niet?
5. Hoe gaat u de provincies ertoe bewegen maatregelen te treffen zodat de Bureaus Jeugdzorg en de jeugdzorgaanbieders alleen nog maar kinderen plaatsen in instellingen die voldoen aan de eisen in de Wet op de jeugdzorg en de afspraken zoals vastgelegd in het Protocol Nieuwe Zorgaanbieders?
6. Bent u van mening dat de inspectie voor de Jeugdzorg bij misstanden in particuliere instellingen niet alleen afhankelijk moet zijn van meldingen, maar dat zij vaker onaangekondigd controles uitvoeren? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u de Kamer informeren over de conclusies van deze controles?


19 juni 2008
Janusz Korczak is een van de grondleggers van de rechten van kinderen. Het lectoraat 'Leefwerelden van jeugd' van Hogeschool Inholland wijdde op 19 juni 2008 een zgn. kennisatielier aan dit onderwerp. Jan Pieter Kleijburg, directeur van DCI (Defence for Children Internationaal) hield een lezing over kinderrechten en de manier waarop Nederland omgaat met het Verdrag over de rechten van het kind. Joop Berding presenteerde Korczak en diens werk in het weeshuis in Warschau als een van de voorlopers van dit verdrag. Beide verhalen sloten goed op elkaar aan. Aan de hand van stellingen discussieerden we met de aanwezigen over de positie van kinderen in ons land, hoe er vanuit 'het beleid' met hen wordt omgesprongen en over de aandacht aan kinderrechten in (ped-agogische) opleidingen. Er was veel belangstelling voor de goed gevulde boekentafel!

23 april 2008
Op 28 april kl. was er in Den Haag een expertmeeting over kinderen in gewapende conflicten. Meer informatie op Unicef.nl.

28 maart 2008
Uitgeverij SWP lanceert een nieuw tijdschrift: Tijdschrift Kindermishandeling. Bekijk het persbericht hier.

6 maart 2008
De Tweede Kamerfractie van Groen Links vraagt aandacht voor een rapport van Defence for Children waaruit blijkt dat Nederland van de Europese landen de meeste kinderen opsluit in jeugdinrichtingen. Minister Rouvoet en staatssecretaris Albayrak moeten dit uitleggen. U vindt het bericht hier.

8 februari 2008
Een meerderheid van de 47 leden (landen) van de Raad voor Europa is voor een totaal verbod op huiselijk geweld tegen kinderen. U vindt het (Engelstalige) rapport hier.

30 januari 2008
Het Amsterdams Centrum voor Kinderstudies (ACK) organiseert regelmatig lezingen over opvoeding en zorg voor kinderen. O 14 februari a.s. gaat het over "kinderen op straat". Neem een kijkje op de website van het ACK.

25 januari 2008
GroenLinks is een actie gestart voor de verbetering van de mensonterende toestanden in Bulgaarse kindertehuizen. Dit naar aanleiding van een schokkende documentaire die recent door de BBC is uitgezonden. Aan Staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken is gevraagd actie te ondernemen richting Bulgaarse overheid. Om hem daarbij te ondersteunen, heeft GL de mogelijkheid geopend een petitie te ondertekenen. U vindt hier meer informatie. U kunt de documentaire bekijken en de petitie ondertekenen. De Janusz Korczak Stichting komt op voor de rechten van kinderen, in Nederland, in Europa en wereldwijd en roept haar donateurs en andere belangstellenden daarom op hieraan gehoor te geven.
De staatssecretaris heeft inmiddels actie ondernomen, zoals blijkt uit een persbericht dat u hier kunt vinden.

9 januari 2008
De Franciscaanse vredeswacht en het doopsgezind Wereldwerk hebben een gezamenlijke brief geschreven aan de ministers Plasterk (OCW), van Middelkoop (def.) en Rouvoet (J en G) waarin ze hun verontrustig uitspreken over het "voorlichten" (lees: werven) van leerlingen op vmbo-scholen en ROC's voor een baan bij defensie. Het gaat hier immers voor een deel over minderjarige leerlingen. Men vraagt zich af waarom zo'n gezamenlijke inspanning voor defensie wordt gepleegd, met lespakketten, voorlichtingslessen etc., waar een dergelijke inspanning voor andere beroepsdomeinen (onderwijs, zorg, welzijn) lijkt te ontbreken. De genoemde brief kunt u hier downloaden.

9 januari 2008
In opdracht van de VN heeft de Braziliaanse professor Paulo Sergio Pinheiro eind 2006 een rapport geschreven over geweld tegen kinderen. Een samenvatting is hier te downloaden.

4 november 2006
GroenLinks wil kinderrechten in de Grondwet: klik op kinderrechten in de Grondwet.

25 april 2007
Onderzoek van de Universiteit Leiden wijst uit dat jaarlijks meer dan 107.000 kinderen worden mishandeld; zie kindermishandeling: schokkende cijfers.

25 april 2007
Onderzoek van de Vrije Universiteit onder jongeren laat zien dat mogelijk circa 160.000 jongeren per jaar slachtoffer van kindermishandeling zijn; zie onderzoek onder jongeren.

6 juli 2007
GroenLinks neemt initiatief tot wet media-educatie. Kijk op wetsvoorstel media-educatie.