Koning Matthijsje de Eerste

door Janusz Korczak

Een boekbespreking

In dit heel beroemde boek van Janusz Korczak maken we kennis met een koning van zes jaar. Hij wordt zo jong al koning omdat zijn vader sterft. Eigenlijk willen de ministers niet dat Matthijsje het voor het zeggen heeft. Dus ze proberen hem overal buiten te houden. En hij krijgt een meneer die voor hem moet zorgen en die goed oplet of hij wel op tijd naar bed gaat, zijn lessen leert, en zich vooral niet vuil maakt. Want een koning moet er netjes uitzien. Dus buiten spelen met ander kinderen is er helemaal niet bij. Matthijsje is erg eenzaam. Hij ontdekt door dit alles hoe de grote mensenwereld eigenlijk in elkaar zit. De ministers doen vaak immers alleen maar wat goed voor henzelf is. Of wat goed voor de grote mensen is. Maar aan kinderen wordt niet gedacht. Matthijsje besluit dat het zo niet langer kan en geeft de kinderen ook rechten. Ze mogen een eigen parlement hebben en mee besluiten over belangrijke zaken in het land. Na heel veel problemen en een oorlog worden de rollen zelfs omgekeerd; de kinderen gaan werken en krijgen hiervoor betaald. En de grote mensen moeten naar school, wat ze vaak helemaal niet leuk vinden.

Door dit alles heen ontdekt Koning Matthijsje dat regeren niet altijd zo makkelijk is als het lijkt. En hij voelt zich als koning vaak heel alleen. In de ontmoetingen met de koningen van andere landen, hoopt hij vrienden te krijgen. Hij krijgt echter maar weinig echte vrienden. Dat hoopt misschien wel een beetje bij een koning. En de belangrijkste vrienden worden vaak maar vreemd gevonden en niet geaccepteerd door de ministers. Zo heeft Matthijsje drie wat aparte vrienden: een droevige koning die altijd verdrietig kijkt, en Boem Droem, een menseneter en zijn dochter Kli-Kli.

Als Koning Matthijsje wat domme dingen doet breekt er opnieuw een oorlog uit. Matthijsje zelf wordt gevangen genomen door de koningen die de oorlog winnen en als veroordeling wordt hij verbannen naar een eenzaam eiland. Dit is meteen de titel van het volgende boek: Koning Matthijsje op het onbewoonde eiland.