Actueel nieuws van de Janusz Korczak Stichting

 

Aanmelden als donateur? Graag! Mail uw gegevens naar info@korczak.nl of print dit formulier, vul het in en stuur het naar het postadres:
Janusz Korczak Stichting
Postbus 70048
1007KA Amsterdam

Al vanaf €20 per jaar (studenten €10) bent u donateur en ontvangt u twee maal per jaar het Korczak Bulletin en in de maand december een schitterend thema-Jaarboek! Met uw donatie ondersteunt u onze vrijwilligersorganisatie. Verderop kunt u lezen welke activiteiten wij in 2013 met het geld van onze donateurs en een aantal projectsponsors konden uitvoeren waaronder het Nash Dom zomerkamp en de grote internationale conferentie in oktober in Bergen aan Zee. Ook in 2014 voeren we veel activiteiten uit. te beginnen met de Etalagemiddag in januari. Bovendien ontvangen donateurs elk jaar ons zeer gewilde en gewaardeerde Jaarboek, met elk jaar een nieuw thema.
De Korczak Stichting heeft de ANBI-status. Meer informatie hierover kunt u krijgen door een mail te sturen aan ons emailadres.

Wordt u lid van onze Janusz Korczak Groep op Linkedin.com? Professionals en andere geïnteresseerden delen daar (inter)nationaal nieuws, onderzoek en opinies. Meld u aan via deze link. (Lid worden van Linkedin.com is noodzakelijk.)

Hieronder vindt u aflopend in de tijd nieuws over activiteiten van de Janusz Korczak Stichting. Wilt u reageren op deze website of een bijdrage leveren? Mail dan aan ons emailadres t.a.v. "website".
Oude berichten uit 2013 (de meeste) en verder terug zijn te vinden op Archief nieuws. Columns en boekbesprekingen zijn te vinden in het menu onder Columns.

Laatste update: 02 juli 2014

2014

Nieuw: Digi Bulletin
Om de zomervakantie goed door te komen, hebben wij de derde editie van het Digi Bulletin uitgebracht.
Bent u Korczak donateur en wilt u het Digi Bulletin per e-mail ontvangen? Wacht dan niet en mail direct een verzoek aan info@korczak.nl.

Digi Bulletin Nr. 3 (juli 2014)
Digi Bulletin Nr. 2 (april 2014)
Digi Bulletin Nr. 1 (februari 2014)


Speciale Korczak postzegels
De Korczak Stichting heeft i.s.m. PostNL twee speciale Korczakzegels uitgegeven. De postzegels zijn te gebruiken bij post in Nederland en vertegenwoordigen de reguliere waarde 1 (= € 0,64). De zegels zijn te bestellen via de Korczak Stichting; u betaalt voor een velletje van 10 zegels € 10,-- en steunt hiermee voor een gering bedrag ons werk. Bovendien zorgt U voor naamsbekendheid.
Zo zien de zegels eruit:


Bestellen kan door dit formulier in te vullen en te mailen naar ons adres info@korczak.nl.

Nash Dom winterkamp in Rusland
Ons bestuurslid Theo Cappon nam in de eerste week van januari deel aan het Nash Dom winterkamp in Rusland. Ze hebben daar een andere winter dan in (het grootste deel van) Nederland. Maar de spirit van Janusz Korczak is hetzelfde. U kunt een mooie impressie van het winterkamp hier lezen.
Onderstaand een winterse scène en de groepsfoto.Thomas Hammarberg wint Geuzenpenning 2014
Onlangs werd bekend dat Thomas Hammarberg de Geuzenpenning 2014 heeft gewonnen. Hij ontvangt deze prestigieuze prijs voor zijn werk op het gebied van de mensenrechten. Minder bekend maar daarom hier de moeite van het vermelden waard, is dat Hammarberg ook zijn sporen in de Korczak wereld heeft verdiend. Hij heeft artikelen over Korczak geschreven en lezingen gehouden, onder andere in Genève en Warschau. Hij was erevoorzitter van het Internationale Korczak Jaar 2012.
Meer informatie is te vinden op website Geuzenpenning.

Etalagedag Korczak Stichting
Op zondagmiddag 26 januari is er voor de eerste keer een "etalagemiddag" van de Korczak Stichting. Voor donateurs en mensen die al op de een of andere manier actief zijn voor de Stichting en voor alle andere belangstellenden. De middag wordt een gezellige en interactieve mix van informatie, discussie en plannen maken. Ook wordt de nieuwe gedichtenbundel van Arie de Bruin gepresenteerd, met gedichten die zijn geïnspireerd door het werk en de gedachten van Janusz Korczak.
De middag vindt plaats in Amsterdam aan de Amsteldijk en begint om 13 uur. Meer informatie in deze uitnodiging. Aanmelden via ons e-mailadres info@korczak.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden, we hopen op een grote opkomst van bekende en nieuwe gezichten.

Nieuw Comité van aanbeveling
De Korczak Stichting is er trots op dat zeven prominente Nederlanders hun naam willen verbinden aan de Stichting door zitting te nemen in het Comité van aanbeveling. Het zijn onder andere pedagoog Micha de Winter, auteur Jacques Vriens, hoogleraar Jan Willems en artiest (en heel veel meer) Herman van Veen. Alle leden presenteren zichzelf en hun motivatie kort in dit document.

Ouderbrochure in de maak
Binnenkort komt de derde brochure in de reeks "Janusz Korczak voor opvoeders" beschikbaar: Janusz Korczak - inspirator voor ouders en andere opvoeders. Het is een coproductie met de ouderorganisatie Ouders en Coo. De auteurs, Arie de Bruin, Anouk Brink en Inge Smit, laten zien hoe je als ouders vanuit het gedachtegoed van Korczak met je kinderen kunt omgaan. Korczak zelf heeft immers prachtig geschreven over de gezinsopvoeding, in Het kind in het gezin (deel 1 van Hoe houd je van een kind). Meer informatie op deze website.

2013

Terugblik op het Internationale Korczak Jaar 2012
Onder auspiciën van het Poolse ministerie van Buitenlandse Zaken verscheen op de valreep van 2013 een herdenkingsbundel over het overal ter wereld gevierde Korczak Jaar 2012. In deze bundel zijn lezingen opgenomen die werden gehouden in Warschau, Genève, New York, in Being en nog een aantal andere plaatsen. Een van de teksten is van ons bestuurslid Joop Berding die in juni 2012 op de internationale conferentie over kinderrechten in Genève een lezing hield. Het onderwerp was de toen net verschenen eerste kinderrechtenmonitor van de Nederlandse Kinderombudsman. Joop presenteert de belangrijkste bevindingen uit dit rapport en reflecteert erop vanuit de pedagogische ideeën van Janusz Korczak.
Gegevens: 2012 Janusz Korczak Year. An international perspective on children's rights and pedagogy, edited by P. Jaros, www.msz.gov.pl.

Nieuwe Korczak Bulletin verschenen!
Editie nr 2 van 2013 is verschenen. Hij bevat weer een groot aantal nieuwsberichten, uitgebreide verslagen van het Nash Dom zomerkamp en de grote internationale conferentie van oktober en nog veel meer! Bekijk het Korczak Bulletin 2013 nr 2.

Korczak conferentie in Gent


Van 13 tot 15 december 2013 organiseerde Korczak Vlaanderen i.s.m. de International Korczak Association (IKA) in Gent een conferentie over sociaal kwetsbare kinderen en volwassenen. Vrijdagmiddag begon met een ontmoeting in de wijkbibliotheek in de Brugse Poort, een multiculturele/heterogene wijk. De zaterdag was gewijd aan verschillende lezingen en presentaties onder andere van de Vlaamse kinderombudsman Bruno Vanobbergen die signaleerde dat we in het sociale domein steeds meer naar "prepressie" gaan (term van Willem Schinkel): preventie maar dan gedacht vanuit respressieve denkkaders. Er waren muzikale optredens, onder andere van een Roma-groep uit Gent. Zondag maakten we 's ochtends een kinderrechtenwandeling onder leiding van een gids die dat ook met veel schoolklassen doet. 's Middags was de jaarlijkse vergadering van de IKA waar de aanwezige landenvertegenwoordigers, waaronder Israel, Duitsland, Zwitserland, Nederland en zelfs Oekraine, vertelden over hun werkzaamheden in 2013. Een mooie basis voor verdere uitbouw. De vele ontmoetingen en gesprekken maakten het tot een prachtig geheel.Jaarboek 2013 verschenen!

Half december is ons nieuwe jaarboek "Het recht van het kind te zijn zoals het is" verschenen, onder de bezielende redactie van Helma Brouwers. Het genoemde recht was voor Korczak een basisrecht waar andere rechten van het kind uit voortkwamen. Er zijn vele redenen om aan te nemen, dat het juist ook in deze tijd niet vanzelf spreekt dat kinderen mogen zijn zoals ze zijn: In het onderwijs persen we hen in het harnas van gestandaardiseerde toetsen; voor kinderen die 'afwijken' zoeken we krampachtig naar het juiste label; en baldadig jongensgedrag dwingen we in het braafheidsgareel, of anders stoppen we hen in het ADHD-hok. Korczak schreef: de wereld heeft kinderen nodig precies zoals ze zijn. Een samenleving die diversiteit koestert, die waardering heeft voor het rijke palet aan menselijke (on)mogelijkheden, heeft een humaner gehalte dan een samenleving die streeft naar eenvormigheid en standaardisering. Daarom hebben we het Janusz Korczak jaarboek 2013 aan dit belangrijke, en soms weerbarstige onderwerp gewijd. Bijdragen van onder anderen Luc Stevens, Annemieke Huijsingh, Jelle Jolles, Martine Delfos en Ton Mooij, met een mix van praktijk en reflectie.

Uit de inhoudsopgave:
- Martine Delfos, Afscheid van het normale kind;
- Luc Stevens, Van wie is het kind?;
- Annemieke Huijsingh, Kind en creativiteit; een onafscheidelijk duo;
- Iris Stuifbergen, De stem van de leerling.
In totaal 17 hoofdstukken, 208 blz.
Donateurs ontvangen het boek gratis per post. Voor anderen kost het 15euro excl. verzendkosten. Mail naar info@korczak.nl.
Ook de website hetkind.org besteedt aandacht aan ons Jaarboek: kijk op hetkind.org.

Korczak in Kazan
Voorzitter Arie de Bruin van de Korczak Stichting was in november een week in Kazan waar al jaren een bruisende Korczak organisatie is. Zijn verslag kunt u hier lezen, met veel aandacht voor creativiteit en natuurlijk muziek.

Jaarvergadering Duitse Korczak Vereniging in Erfurt
Op 16 november 2013 hield onze Duitse zustervereniging haar jaarlijkse dag voor leden en andere geïnteresseerden. Ditmaal in de stad Erfurt in Thüringen. Ons bestuurslid Joop Berding ontving de eervolle uitnodiging deze conferentie te openen. Zijn lezing had als thema "Janusz Korczak en democratische opvoeding". De lezing (in het Duits) is op te vragen via Joop Berding, jwa.berding@ziggo.nl. De power-point met kernwoorden is hier te downloaden (als .pdf).

Activiteiten in Limburg op de Dag van de Rechten van het kind
Op 20 november 2013 organiseert Xonar in Maastricht een boeiend programma ter gelegenheid van de Dag van de Rechten van het kind. Meer informatie is te vinden op deze poster. Bekijk hier de uitnodiging en hier het programma.

Internationale conferentie 2-6 oktober 2013

De enthousiaste groep deelnemers aan de conferentie!

Een mooi verslag verscheen op de blog van José Kroezen, neem een kijkje op de blog van José.
Ook Theo Cappon, lid van de voorbereidingsgroep, schreef een terugblik. Deze is hier te lezen.
Kijk op de speciale Facebook pagina! Daar staan een paar honderd foto's en ook filmpjes!naar boven