NieuwsArchief

2013

Korczak en schoolcultuur
Voor het digitale Kiind Magazine interviewde Gabriëlle Jurriaans de pedagogen Joop Berding en Wouter Pols. Het onderwerp is de stand van zaken in de opvoeding en in het onderwijs. Beiden bepleiten een pedagogische schoolcultuur en een democratische opvoeding en daarbij laten zij zich inspireren door de ideeën van Janusz Korczak. Het interview is te lezen via deze link.
In iets andere vorm is het ook te lezen via hetkind.org.

Nash Dom zomerkamp
Ook in 2013 werd er weer een Nash Dom zomerkamp georganiseerd, in de spirit van Janusz Korczak. Het was weer een bijzonder en succesvol kamp! Op de website www.nashdom.nl staat meer. Een uitgebreid verslag van de hand van Thea Mepschen kunt u in dit document lezen.
Hieronder een stralende foto van alle deelnemers, klein en groot!



Open joodse huizen
Op initiatief van onder andere het Joods Historisch Museum werden op 4 en 5 mei in een aantal gemeenten huizen en andere gebouwen die van belang zijn voor de Joodse geschiedenis opengesteld. Zo kon men in Den Haag een bezoek brengen aan het voormalige Joodse weeshuis Hulp der Wezen, gevestigd aan de Pletterijstraat 98. Dit werd geopend op 4 mei 1932 en was een voortzetting van oudere weeshuizen. Net als bij Korczak werd er een nieuwe progressieve directeur aangesteld en was het weeshuis een toonbeeld van frisheid en kindvriendelijk denken. Na 1933 werden er vluchtelingenkinderen uit Duitsland opgenomen. Op 6 maart 1943 kwam het einde: de resterende, tientallen kinderen en de medewerkers die bij hen gebleven waren, werden afgevoerd, eerst naar Westerbork en op 10 maart naar Sobibor. Meer informatie over deze herinneringsplaatsen op Open Joodse Huizen.



Korczak film 27 mei 2013 in EyE Amsterdam
In filmtheater EyE in Amsterdam werd de film over het leven van Korczak door de Poolse cineast Andrej Wajda vertoond: 27 mei 2013 om 19.00 uur. Meer informatie is te vinden op Eye.

Tentoonstelling Korczak in Bibliotheek Voorburg
Op 20 april opende in de openbare bibliotheek in Voorburg een tentoonstelling over het leven en het werk van Janusz Korczak. De tentoonstelling werd om 13.30 uur officieel geopend door de plv. ambassadeur van Polen. Voorzitter Arie de Bruin hield aansluitend van 14 tot 16 uur een lezing. Meer informatie is hier te vinden.
Hieronder een impressie van de tentoonstelling.



Conferentie Rechten van het kind
Op 16 april 2013 organiseerde het CCRA (Centre for Children's Rights Amsterdam, Universiteit van Amsterdam) in samenwerking met het Eggens Instituut (UvA) en de afdeling opleidingen van Bouman GGZ te Rotterdam (onderdeel van de Antesgroep) een tweetalige conferentie over de rechten van het kind.
Meer informatie is te vinden in dit document.
Een verslag van dit evenement in dit document.

Korczak over burgerschap en participatie
Joop Berding beschrijft in een artikel op de website hetkind.org de pedagogische ideeën van Janusz Korczak en wat daarvan de betekenis is voor burgerschapsopvoeding. Lees het artikel via deze link.

In het blad Mensenkinderen van de Nederlandse Jenaplan Vereniging (NJPV) verscheen in het januarinummer 2013 ook van Joop Berding een artikel, getiteld "Participatie in de bovenbouw". Hierin bespreekt hij Janusz Korczak (en John Dewey) als inspiratiebron voor leerlingparticipatie en hij beschrijft een aantal concrete praktijken op twee basisscholen. Zo waren kinderen van de bovenbouw betrokken bij de herinrichting van de speelomgeving van een basisschool in Rotterdam. Ze werkten hieraan onder begeleiding van een kunstenaar. Meer op de website van de NJPV.

Lezing over straatkinderen in Tanzania, 13 januari
Oud-bestuurslid Meindert Schaap werkt al jaren met straatkinderen, onder andere in Tanzania. In januari was hij even in Nederland en op 13 januari hield hij in Huizen (N-H) een lezing over dit boeiende werk. Meer informatie vindt u in dit document.

2012

Korczak Bulletin nr 2
Eind 2012 viel het gedrukte Bulletin nr 2 bij onze donateurs op de mat. Het bevat onder andere een uitgebreid verslag van ons Jubileum, met veel foto's. U kunt dit Bulletin ook hier downloaden (pdf).

Dankbrief aan deelnemers en medewerkers van het Jubileumfestival
Arie de Bruin, voorzitter van de Korczak Stichting schreef een brief aan de deelnemers en medewerkers van ons Jubileumfestival om hen te bedanken voor aanwezigheid en inzet. U kunt zijn brief hier nog eens nalezen.

Eigen website Korczak Vlaanderen
Sinds 17 november 2012 beschikt Korczak Vlaanderen over een eigen website: Korczak Vlaanderen
Neem er gauw een kijkje!

Leerorkest Amsterdam Zuid Oost wint Korczak Prijs 2012
Voor meer informatie: lees dit artikel. De uitreiking van de Korczak Prijs was op 22 november 2012. Het was een geweldige dag.In Muziekgebouw aan het IJ in Amsterdam gaven de kinderen van het leerorkest een fantastisch concert en er was heel veel belangstelling. Velen hadden nog nooit van Korczak gehoord, bijv. de wethouder van Onderwijs van Amsterdam (zie foto), Maartje van Weegen , Freek de Jonge en vele anderen. Maar nu wel!!! Wij hebben alle bezoekers een brochure meegegeven en het artikel "Wie is Janusz Korczak".
Marian Koren heeft namens de jury een prachtige toespraak gehouden, Arie de Bruin heeft namens het bestuur van de Korczak Stichting gesproken en na afloop zijn velen bij onze informatiestand langs geweest.



Jubileum Jaarboek 2012: Het verlangen naar een betere wereld
Op het Korczak Festival werd ook het nieuwe Jaarboek 2012 gepresenteerd. De titel is: Het verlangen naar een betere wereld. Centraal staan kinderen en jongeren in moeilijke opvoedingssituaties. We ontmoeten kinderen in opvangcentra voor asielzoekers, straatkinderen, kinderen in de jeugdzorg en de jeugddetentie. Hoe kunnen opvoeders aan kinderen bij wie al zo veel is misgegaan een uitzicht op een beter leven bieden? Geïnspireerd door de ideeën van Korczak bieden elf hoofdstukken/auteurs hoopvolle perspectieven waarbij ze uitgaan van de kracht van kinderen en jongeren zelf. Aan het woord komen onder andere Micha de Winter, Jan Willems, Marc Dullaert. Er staan indringende beschrijvingen van het leven van kinderen in Amsterdam, asielzoekerscentra, Tanzania enz. Het Jubileum Jaarboek 2012 onder redactie van Helma Brouwers en Theo Cappon is 170 pagina's dik, vier-kleurendruk met prachtige foto's en kost €17,50 excl. portokosten. Te bestellen via info@korczak.nl of via www.kerkboek.nl.



2012: op 6 oktober vierden we het Korczak Jaar met een heus FESTIVAL!

Op 6 oktober 2012 herdachten we in het Kinderrechtenhuis in Leiden de 70e sterfdag van Janusz Korczak (1878-1942) en we vierden het 30 (!) jarig bestaan van de Janusz Korczak Stichting, opgericht in 1982. Ons KORCZAK FESTIVALin het Kinderrechtenhuis was een eclatant succes.
In Polen is 2012 uitgeroepen tot Korczakjaar. De Poolse ambassade in Nederland ondersteunde ons Korczak Festival op bijzondere wijze. Het is een grote eer dat de nieuwe Poolse ambassadeur in ons land, de heer Jan Borkovski, bereid was het Korczak Festival plechtig te openen en het eerste exemplaar van ons speciale Jubileum Jaarboek in ontvangst te nemen.


Op ons Jubileum Festival namen we ook afscheid van Theo Cappon als voorzitter van de Korczak Stichting. Hij droeg het stokje (en de hamer) over aan Arie de Bruin.



Bij zijn afscheid is Theo Cappon door de koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De bijbehorende versierselen werden hem plechtig uitgereikt door de burgemeester van Leiden, de heer Lenferink.
Binnenkort volgt op deze website een verslag over het Korczak festival. Een fotoreportage ziet u hierboven al.
Op deze plek nogmaals dank aan de tientallen vrijwilligers die deze dag tot zo'n succes maakten!

Joop Berding opende 'het jaar 1912' met een door hem geschreven éénakter, getiteld 'Dokter Korczak en de jongen Henryk'. Beiden reflecteren aan de vooravond van de opening van het weeshuis - op 7 oktober 1912! - over wat hen te wachten staat in hun nieuwe 'huis'. U kunt de tekst hier nalezen.

Op deze dag werd ook de nieuwe vertaling van deel 2 van Hoe houd je van een kind, met een uitvoerige toelichting door René Görtzen, gepresenteerd, onder de titel 'De republiek der kinderen'. Joop Berding hield daar een korte toespraak over en de volledige tekst daarvan kunt u hier lezen. Deze prachtige uitgave is verkrijgbaar via de boekhandel en bij Uitgeverij SWP te Amsterdam.

Voor de site hetkind.org (aanbevolen!) schreef Rikie van Blijswijk een verslag van deze dag. U kunt dat hier lezen. Meld u zich meteen aan als 'partner' van hetkind .!?

Ook internationaal worden er in 2012 vele Korczak-activiteiten worden uitgevoerd. Op deze website besteden we aandacht aan conferenties en festiviteiten in andere landen. Zie hiervoor de rubriek International news. Een belangrijke bijeenkomst zal van 4 tot 6 december 2012 plaatsvinden in Warschau. Meer nieuws volgt op deze website.

Een nieuwe full-colour brochure over Korczak!
Op 24 februari 2012 rolde van de persen de gloednieuwe, 16 pagina's full-colour brochure Janusz Korczak: inspirator voor mensen in het primair onderwijs, geschreven door Arie de Bruin en Anouk Brink. Aan de hand van zeven kernbegrippen - respect - rechtvaardigheid - participatie - dialoog - vandaag - kijken & luisteren en zelfreflectie - wordt op een heel toegankelijke en praktische manier beschreven hoe je als leerkracht met de ideeën van Korczak aan de slag kan. De brochure bevat vele aansprekende citaten van Korczak die aanzetten tot nadenken.
De brochure kost slechts € 2,50 per stuk. Vanaf 10 exemplaren kost de brochure € 2,25 p. stuk en vanaf 50 exemplaren € 2,-- p.stuk (alle bedragen zijn exclusief verzendkosten).
U kunt deze brochure bestellen door een email te sturen aan info@korczak.nl, onder vermelding van "brochure basisonderwijs" en het gewenste aantal.

Een artikel over de brochure en een impressie van de tekst kunt u lezen op hetkind.org.

Hieronder een impressie van het omslag van de brochure.





2012

Studiedag Korczak Vlaanderen en uitreiking Korczak Prijs Vlaanderen
Korczak Vlaanderen organiseerde een studiedag ter gelegenheid van het Korczak Jaar op woensdag 21 november 2012 in Gent (van 8:30 tot 17:00 uur). Tijdens deze studiedag stond 'onderwijsvernieuwing van onderuit' centraal. Uitgangspunt was dat de stem van de direct betrokkenen (kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten) te weinig wordt gehoord en uitvergroot. Titel van de studiedag is: Respect. Korczak en Onderwijsvernieuwing. In deze bijlage vindt u bijkomende informatie en mogelijkheid tot aanmelding. Aanbevolen!

Op 23 november 2012 werd in Gent de Vlaamse Korczak Prijs uitgereikt. Het programma en de mogelijkheid tot deelname kunt u deze bijlage bekijken.

Films in het Kinderrechtenhuis Leiden
Van 21 tot en met 23 november 2012 was in het Kinderrechtenhuis in Leiden - op 6 oktober nog de gulle gastheer van ons Jubileum Festival - een filmfestival in het teken van kinderrechten. Meer informatie is hier te vinden.

Korczak activiteiten in het Kinderrechtenhuis Leiden
Ook na ons Korczak Jubileum Festival vindt in het Kinderrechtenhuis nog een aantal activiteiten rond Korczak plaats. Op dinsdag 9 oktober 20:15 Weeshuisliederen (Burkhardt Söll). Op woensdag 10 oktober 15:00 Domino Theater voorstelling WEES (Try-out) en op donderdag 11 oktober 20:00 de première.
Meer informatie op de website van Stichting Utopa. Deze Stichting, de beheerder van het Kinderrechtenhuis heeft ons van begin af op schitterende manier gefaciliteerd voor het Jubileum Festival.

Dag van de rechten van het kind in Zuid-Limburg
De werkgroep Rechten van het Kind XONAR - SJSJ heeft voor 20 november 2012 een mooi programma in opzet klaar. De dag zal plaatsvinden binnen de gesloten afdeling van de Justitiële Jeugdzorginstelling van SJSJ in Cadier en Keer. Meer informatie is te vinden op deze poster. Contactpersoon is ons bestuurslid Hans Notten.

Nash Dom reünie aan de Wolga
Twintig jaar al organiseert de Russische Korczak Organisatie zomerkampen voor kinderen, met en zonder handicap (bijv. visuele beperking). De Nederlandse Korczak Stichting is tot 2009 hier zeer intensief bij betrokken geweest, een uniek samenwerkingsproject van Russische en Nederlandse kinderen én leiding. Tientallen kinderen uit Nederland namen hieraan deel, en een aantal daarvan 'groeide door' tot leiding. Sinds 2009 organiseert de Korczak Stichting zomerkampen in Nederland, op dezelfde grondslag: in de 'spirit' van Korczak en integratief. In juli 2012 was er een Russisch-Nederlandse reünie aan de Wolga. Oudgediende Theo Cappon maakte er een verslag van. Lees het hier .
Hieronder een foto van de voltallige groep: twintig jaar ervaring met het werken in de geest van Korczak!
Het verslag van het Nederlandse Nash Dom kamp verschijnt binnenkort op deze website.



Korczak Seminar Genève
Op 1 en 2 juni 2012 werd voor de vierde keer een internationaal seminar gehouden in Genève met leden van het VN-Kinderrechtencomité en Korczak-pedagogen uit verschillende landen. Centraal stond deze keer artikel 3 van het Verdrag over de rechten van het kind: het belang (‘the best interest’) van het kind moet altijd een belangrijke rol spelen bij beslissingen van volwassenen en staten. Ons bestuurslid Joop Berding, vanaf 2009 vaste deelnemer aan dit seminar, hield een presentatie onder de titel “A pedagogical reflection on the Annual Report and the first Children’s Rights Monitoring Report in the Netherlands”. Dit naar aanleiding van het verschijnen van beide rapporten van de Kinderombudsman op 15 mei 2012. Ze bevatten veel gegevens die stof tot nadenken bieden.
’s Avonds op 31 mei kwam al een aantal Korczakianen bijeen in kindercentrum Le cerf-volant, een gezellig weerzien.
Het seminar was een groot succes! Mede door de aanwezigheid van twaalf kinderen en jongeren uit verschillende landen en van verschillende culturele herkomst: Duitsland, Zwitserland, Polen en een aantal Afrikaanse landen. De eerste dag stond in het teken van het samen door middel van actieve werkvormen verkennen van artikel 3. De tweede dag waren er lezingen en presentaties die steeds een ander aspect belichtten.
Binnenkort zal het (Engelstalige) verslag beschikbaar komen, op de pagina "International news" op deze website.
Via deze link is een foto-impressie beschikbaar, van het avondtreffen op 31 mei en van de beide Seminar-dagen. Ze laten de geweldige energie van beide dagen goed zien!
Hieronder een groepsfoto met (bijna) alle deelnemers.



Korczak Prijs Vlaanderen
In Vlaanderen wordt door de dienst cultuur van de ambassade van Polen en Janusz Korczak Vlaanderen vzw een Korczak Prijs ter waarde van 10 000 euro toegekend. Kandidaturen kunnen worden ingezonden tot 5 oktober 2012. Het reglement en de formulieren voor deelname kunnen bekomen worden bij Erik Tassyns. De uitreiking van de Belgische Korczak Prijs 2012 is gepland op vrijdag 23 november 2012 in Gent. De Belgische Korczak Prijs 2012 zal gaan naar een school met een leerlingenraad of een socio-culturele organisatie die met kinderen en/of jongeren werkt en een vernieuwend gelijke kansen project uitwerkt (en zal realiseren). De jury die zal beslissen over de toekenning van de Belgische Korczak Prijs 2012 bestaat uit evenveel kinderen/jongeren als volwassenen. Meer informatie is te vinden op deze link.

Studiereis Warschau
Van 28 april tot 1 mei was een Nederlands-Vlaamse groep belangstellenden (enkele bestuursleden, Nash Dom- leiders, een aantal donateurs en een groep studenten) op studiereis in Warschau. We hadden een mooi programma met onder andere een bezoek aan het weeshuis van Korczak, Dom Sierot in het voormalige Joodse deel van Warschau. Een uitgebreid verslag zal verschijnen op deze website en in het Korczak Bulletin. Hieronder een foto van het reisgezelschap, voor Dom Sierot. Hoeveel talloze malen zal Korczak hier zijn in- en uitgegaan ...



Het nieuwe Korczak Bulletin is verschenen
Half mei 2012 viel de voorjaarsaflevering van het Korczak Bulletin bij de donateurs in de bus. Het bevat weer veel interessante berichten, onder andere over de zeer succesvolle conferentie in Bergen (N.-H.), een boekbespreking, de rubriek De KLeine Revue en diverse nieuwtjes. U kunt het Bulletin hier downloaden. Korczak en Ghana
Wist u dat de Korczak Stichting een samenwerkingsverband heeft met de zeer actieve Ghana Stichting? In januari 2012 gingen Maartje en Sanne naar Ghana en verzorgden daar enkele workshops. Ze hebben hiervan een beeldverslag gemaakt dat u hier kunt bekijken. Een prachtige activiteit die de Korczak Stichting van harte ondersteunt. De pedagogische boodschap van Korczak kent geen grenzen!

Nash Dom kamp augustus 2012
Na de succesvolle ervaringen van de afgelopen jaren wordt in 2012 opnieuw een Nash Dom kamp georganiseerd. Meer informatie vindt u in deze flyer en nu ook op de eigen website www.nashdom.nl !

Studiedag van Korczak Vlaanderen
Op woensdag 21 november 2012 wordt in Gent een Korczak dag gehouden in het kader van het Korczak jaar. Er is een vormingsprogramma in de namiddag en een concert met kinderliederen van Gebirtig (Poolse componist, die eveneens in 1942 werd vermoord - in Krakau) en Walter De Buck (sociaal geëngageerd Gentse kunstenaar die de Gentse Feesten -ieder jaar in juli- nieuw leven heeft ingeblazen en een beeldengroep heeft gerealiseerd rond de rechten van kinderen). Meer informatie via Erik Tassyns

2011

Nieuwe Korczak Bulletin
Half november verscheen de najaarsaflevering van het Korczak Bulletin, met nieuws, interviews en verslagen van het Nash Dom zomerkamp bij Meppel en van de Korczak-Ghana werkgroep. Het Bulletin is hier te downloaden.

Songs in the distance
In december 2011 werd de nieuwe cd van Herman van Veen en Edith Leerkens gepresenteerd in Den Haag. Het zijn liederen op gedichten van Selma Meerbaum-Eisinger die in de Tweede wereldoorlog als meisje naar het concentratiekamp werd gevoerd. Ons bestuurslid Arie de Bruin doet verslag van de presentatie van deze indrukwekkende cd.

Gedicht van de maand

Dit keer een gedicht van Arie de Bruin, onder de titel 'Kinderachtig'. Het staat in de bundel Fokus (zie boven). U kunt het hier lezen.
Onder het motto 'rotkinderen' bespreekt Jan van der Born een kinderboek over dit onderwerp. Hij maakte er een intrigerende column van. Nieuwsgierig? Kijk hier .

Kinderboekenweek! Het thema is 'helden'. Voor Jan van der Born is Nina zijn held(in). Lees hier waarom.
Arie de Bruin schreef op verzoek van hetkind.org, een bundeling van vernieuwingsinitiatieven in het onderwijs een stuk over de inspiratie van Korczak. U kunt dat hier lezen. Kijk ook eens op de website van Hetkind.org.

Kinderrechten in de Jeugdzorg
Op woensdag 30 november tussen 12.00 en 17.00 uur besteden SJSJ en XONAR, twee organisaties voor jeugdzorg in Limburg voor het 14e achtereenvolgende jaar aandacht aan de Dag van de Rechten van het Kind. Het thema luidt: 'ontmoeten, verbinden, leren vertrouwen'. De Rechten van het kind vragen blijvende aandacht, ook in de jeugdzorg. Daarom beveelt de Korczak Stichting deze activiteit van harte aan. U kunt het volledige programma hier bekijken; het adres waar u zich kunt aanmelden vindt u hier ook in.

Weekendconferentie voor professionals en studenten, 4-6 november 2011
Bekijk hier de informatieve poster met alle workshops en aanmeldingsinfo!
In 2007 en 2009 werd met veel succes een (internationale) weekendconferentie georganiseerd voor en door professionals en studenten die met kinderen en jongeren (gaan) werken. We kregen veel verzoeken om nog een keer zo'n conferentie te organiseren en dat gaan we doen! Het thema is: "Waar kom ik vandaan en wie ben ik?" Indringende vragen waarmee de deelnemers in workshops, lezingen en culturele activiteiten aan de slag gaan. Het weekend is gepland op 4 tot en met 6 november 2011.
Het definitieve programma kunt u hier lezen. Aanmelden kan door het inschrijfformulier ingevuld te mailen aan info@korczak.nl of naar het postadres. Het inschrijfformulier vindt u hier.

Korczak op de Wolga
De Russische Korczak vereniging bestaat dit jaar 20 jaar. Een mooie aanleiding om dit te vieren en wel met een internationale conferentie-per-Wolga-boot. Deelnemers uit onder andere Rusland, Israel, Engeland, Brazilië en Nederland. U kunt het uitgebreide verslag hier lezen.

Korczak in Genève.
Voor de derde keer op rij in de maand juni (2011) was er in Genève een seminar van leden van het VN Comité voor de rechten van het kind met vertegenwoordigers van Korczak verenigingen uit verschillende landen: Frankrijk, Engeland, Duitsland, Tsjechië, Zweden en natuurlijk ook ons land. Namens de JKS woonde bestuurslid Joop Berding dit bij. Het thema was deze keer: het recht van het kind zijn mening te uiten en het recht te worden gehoord. Dit is artikel 12 van het Verdrag over de rechten van het kind en is volgens de experts op dit gebied een centraal en cruciaal artikel. Tijdens het seminar was er een uitwisseling over hoe dit artikel in verschillende landen handen en voeten krijgt, maar ook wat het betekent voor de pedagogische praktijk. In het Korczak Bulletin verschijnt een verslag van deze boeiende gedachtenwisseling. Wie het Engels machtig is kan alvast een kort verslag in de sectie International news van deze website lezen.

Nash Dom kamp Nederland 2011
Het Nash Dom Kamp 2011 is voorbij. Thea Mepschen schreef er een indringende beschouwing over. Die kunt u hier lezen.

Op de foto ziet u de groep, Thea staat met rode sweater bovenaan.


Nieuwe Korczak Bulletin
Begin mei verscheen de voorjaarsaflevering van het Korczak Bulletin, met nieuws, interviews en het verslag van de uitreiking van de Korczak Prijs. Het Bulletin is als pdf hier te downloaden.

Korczak-dag 2011: 9 april in Rotterdam.
Vanwege te weinig aanmeldingen werd deze dag helaas gecancelled.

Korczak Ghana Dag 16 januari
Na het succes van de Ghana studie ontmoetingsdag van het afgelopen jaar, organiseerden we vanuit de Korczak Ghana werkgroep wederom een dag voor iedereen die interesse heeft in vrijwilligerswerk in Ghana en in het bijzonder in onze organisatie Community Partnership Ghana.
Bekijk hier de uitnodiging voor deze dag! En het programma van deze dag leest u hier.
U kunt veel meer lezen over onze betrokkenheid bij Ghana in een (Engelstalig) artikel van Yakubu Iddrisu, voorman van de CPYWD in Ghana. Klik daartoe op deze link.

2010

Korczak in de Canon van het Sociaal Werk
Op de Canon van het Sociaal Werk staan veel Nederlandse, Vlaamse en 'internationale' sleutelfiguren uit de vele werksoorten van het 'sociaal werk'. Van Joke Kool-Smit tot Sigmund Freud, van Elco Brinkman tot Michel Foucault en van Paolo Freire tot Theodore Dalrymple. Sinds begin december 2010 heeft ook Janusz Korczak een eigen plek gekregen, nu nog even bij de aanvullingen maar binnenkort in de afdeling Internationaal. Klik hier voor Korczaks plekje in de Canon.

Jaarboek 2010
In de week voor Kerst 2010 viel bij alle donateurs het Jaarboek 2010 van de Korczak Stichting op de mat. Onze Jaarboeken, waarmee we startten in 20O2, zijn inmiddels een traditie waar veel donateurs en andere belangstellenden in Nederland en Vlaanderen zo tegen het eind van het jaar reikhalzend naar uitkijken. Ook dit Jaarboek 2010 biedt weer interessant leesvoer. Het thema is deze keer Kinderen zijn al burgers. U treft beschouwende artikelen en verslagen van praktische activiteiten en projecten aan. Voor donateurs is dit Jaarboek van ruim 200 pagina's in full-colour bij hun bijdrage inbegrepen, niet-donateurs betalen 17,50Euro per stuk. Hieronder ziet u het omslag. Meer informatie over de inhoud vindt u bij pagina Literatuur - Jaarboeken op deze website.



Korczak Prijs 2010 voor Stichting De Vrolijkheid

Twee kinderen, Jaap Bros, jurylid en het borstbeeld van Korczak;
foto Ton Kastermans Hilversum


NIEUW: lees hier het verhaal over De Vrolijkheid en de Korczak Prijs in Trouw.

Elke twee jaar wordt de Janusz Korczak Prijs uitgereikt aan een instelling of persoon die zich, in de geest van Korczak, inzet voor de rechten van kinderen en op een creatieve en vernieuwende manier vorm geeft aan het leven van kinderen. Een onafhankelijke jury buigt zich hierover en adviseert het bestuur. Dit jaar wordt de Korczak Prijs uitgereikt aan Stichting De Vrolijkheid. Uit het juryrapport: De Vrolijkheid is een netwerk van mensen die werkt met en voor kinderen en jongeren in asielzoekerscentra. Deze jonge vluchtelingen hebben indringende ervaringen achter de rug en ook hun bestaan in Nederland is vaak lang onzeker. Stichting De Vrolijkheid laat zich inspireren door de eigen veerkracht van deze kinderen. Door middel van kunst in de vorm van theater, dans, muziek enz. kunnen zij hun eigen verhaal vertellen, zelfvertrouwen en talent ontwikkelen. De 5 V's: vrolijkheid, vertrouwen, veiligheid, veer kracht en verhaal zijn leidend bij het ontwikkelen van activiteiten.
Kijk ook eens op de website van Stichting De Vrolijkheid.

Stichting Partnership Ghana
In maart hebben we in Nederland Stichting Partnership Ghana opgericht om de projecten van CPYWD Ghana te ondersteunen! Sinds 2007 ben ik Europees Vertegenwoordiger van CPYWD Ghana en om verder te kunnen groeien en gezamenlijk onze schouders er onder te zetten is een eigen Stichting een mooie nieuwe stap. Er is veel bereikt afgelopen jaren dus reden voor een feestje! De Korczak Stichting ondersteunt de activiteiten in Ghana inhoudelijk en financieel sinds 2008. Met behulp van de Korczak Ghana werkgroep bereiden we de vrijwilligers die naar Ghana gaan voor. Dit vieren we graag met onze partners, donateurs en iedereen die betrokken/geinteresseerd is. Daarom nodig ik je dan ook graag uit op ons openingsfeestje op 1 oktober 2011 in Uiteest. Zie bijlage voor uitnodiging met meer info. De projecten en successen van afgelopen 3 jaar zullen gepresenteerd worden, onder andere door 2 korte films te vertonen met prachtige beelden uit Ghana! Daarnaast gaan we vooral vieren met elkaar met Afrikaanse percussie, Ghanese hapjes en drankjes! Kortom, een middag met leuke verassingen om niet te missen! Voor meer informatie neem contact op met: Maartje Bos Voorzitter St Partnership Ghana 06-19039645 maartje_bos@hotmail.com

Korczak op het congres van de VBSP
Op 3 en 4 oktober 2011 organiseert de VBSP (Vereniging ter bevordering van de studie der pedagogiek) een kennisfestival onder de titel: Pedagoog, verklaar u nader! De voorzitter van de Korczak Stichting, Theo Cappon, geeft er een workshop over de pedagogiek van Janusz Korczak. (Iets waar veel over te 'verklaren' valt!). U kunt de omschrijving van deze en andere workshops vinden op de site van de VBSP.

==>Nash Dom Kamp 2011
Hier vindt u alle informatie over het Nash Dom Kamp 2011:
De voorbereidingen voor het Nash Dom kinderkamp in augustus zijn in volle gang. Er is een mooie flyer gemaakt die u hier kunt bekijken. U kunt uw kind nu al aanmelden door het aanmeldingsformulier hier te downloaden, in te vullen en te mailen of op te sturen. Voor meer info kunt u ook mailen naar nashdomnl@gmail.com. Wilt u meer weten over het vorige Nash Dom kamp lees dan het verslag 2010 .

==> Boekbeprekingen: u vindt hier een bespreking van het intrigerende boek Niets; en hier vindt u een bespreking van Het vijfde kind van Doris Lessing; in zijn bespreking beziet Jan van der Born "het geval Brandon" (januari 2011) vanuit het boek van Doris Lessing;

==> Impressies uit de praktijk: een verslag van het Nederlands-Russische Nash-Dom kamp 2010 van Anna Vlassov kunt u hier lezen; neem ook eens een kijkje bij "Activiteiten" voor veel berichten en nieuwtjes over vorige en komende zomerkampen!

==> De nieuwe rubriek "Het dilemma van de maand":
*het dilemma van de maand oktober 2010: "Opvoeden op recept" door Jan van der Born. U kunt het hier lezen. Erik Tassyns van Korczak Vlaanderen reageert op dit dilemma. U kunt zijn reactie hier lezen;
*het dilemma van de maand november 2010, ook van Jan van der Born, "Kinderen in de kou?", kunt u hier lezen.

==> Met ingang van 28 september 2010 staan er ook berichten op deze site van onze Vlaamse Korczak-collega's. Hieronder stellen zij zich aan u voor.

Even onszelf voorstellen: Korczak Vlaanderen
Janusz Korczak Vlaanderen vzw werd opgericht in 2002 met ondersteuning van de vakgroep pedagogiek Universiteit Gent (UG). Sindsdien heeft de vereniging zich beziggehouden met het geven van sessies over leven en werk van Janusz Korczak aan master studenten pedagogiek UG en het ondersteunen van een basisschoolteam uit Antwerpen die te kampen had met een enorme aangroei van anderstalige nieuwkomers (het Koning Matthijsjeproject). Over dit project publiceerde Johan Huybrechts in het Korczak Jaarboek 2006 een artikel onder de titel 'Ik wil ook koning worden'. Sinds 2009 wordt ook gebouwd aan een samenwerking met de katholieke hogeschool Limburg (Khlim, in Diepenbeek, Vlaanderen). Ronald Lichter, één van de bestuursleden, heeft in 2009 het kinderboek van Janusz Korczak over Kajtus vertaald in het Nederlands (Kajtus, de tovenaar). Dit kinderboek is oorspronkelijk uit 1934. Momenteel is Ronald bezig aan de vertaling van het kinderboek het Bankroet van de Kleine Jack. Wie interesse heeft in Janusz Korczak Vlaanderen vzw en wil meewerken kan contact opnemen met Erik Tassyns.
Korczak Vlaanderen vzw zou graag in contact komen met mogelijke sponsors voor de Vlaamse Korczak prijs, zie voor een toelichting deze brief.

==> Hier leest u een verslag uit Vlaanderen van een studiedag over jongeren (en vooral jongens) met een aantal interessante aanbevelingen. En hier een mooie Vlaamse bijdrage over Korczak en 'baboes'.....

==> In dit artikel van Korczak Vlaanderen kunt u veel suggesties lezen over hoe met Korczaks inspiratie te werken in de klas.

==> Kinderombudsman. Op 1 april 2011 begint de eerste Nederlandse kinderombudsman, de heer M. (Marc) Dullaert, met zijn werk. Daarmee wordt na een discussie van meer dan 15 jaar ook eindelijk in ons land het belang van een dergelijk "instituut" ingezien. De Korczak Stichting onderschrijft dit belang voluit en zal waar nodig en mogelijk graag met de kinderombudsman samenwerken. Informatie over de kinderombudsman is te vinden op deze website.

==> Ons bestuurslid Arie de Bruin nam recent afscheid als voorzitter van het college van bestuur van de Stichting Kind en Onderwijs in Rotterdam. Ter gelegenheid daarvan publiceerde hij een prachtig boek over het onderwijs, met als titel Iedere dag naar school. Het boek stroomt over van Korczaks ideeën en is voor iedere geïnteresseerde in Korczak en in onderwijs een must. U kunt het boek bestellen via Arie de Bruin.

==> Aankondiging van een studiedag van Stibco "Groot worden doe je zelf" op 16 april 2011, met een optreden van ons bestuurslid Arie de Bruin, kijk op programma Stibco studiedag;

==> Op 25 januari 2011 werd het initiatief "Red het basisonderwijs" gelanceerd, in de vorm van een petitie die aan de Minister van Onderwijs zal worden aangeboden. Deze petitie keert zich tegen de regelzucht in het (basis)onderwijs en pleit voor meer vrijheid en verantwoordelijkheid voor de scholen en de professionals. De Korczak Stichting ondersteunt dit initiatief en roept haar donateurs op de petitie te tekenen op de website Red het basisonderwijs .

2010

Korczak Bulletin
Eind oktober 2010 viel bij de donateurs de najaars-editie van het Korczak Bulletin op de mat. Weer boordevol nieuws, besprekingen, verslagen, een prikkelende column en een interview met Arie de Bruin over de inspiratie van Korczak. U kunt deze aflevering hier ook downloaden. Alle Bulletins vanaf 2001 vindt u hier .

==> boekbesprekingen;

==> Berichten over kinderrechten: hier vindt u de pagina waarop deze berichten staan.

Korczak in Japan (!)
Van 5 tot 9 augustus 2010 werd in Japan een grote internationale conferentie gehouden aan de Meiji Universiteit in Tokio. Deze werd georganiseerd door de Japanse Korczak Association (JKA) in samenwerking met de International Korczak Association (IKA), waarvan de meeste nationale stichtingen lid zijn.
Centraal stond de pedagogiek van Korczak en de rechten van het kind in de 21ste eeuw. Rond dat thema was een programma gebouwd met presentaties, lezingen en workshops. Ons bestuurslid Joop Berding woonde deze conferentie bij en hield ook een presentatie, over de recent verschenen kinderopvang-brochure (zie onder voor meer nieuws daarover).
De conferentie werd afgesloten met een bezoek aan Hirosjima waar een korte plechtigheid plaatsvond bij het kindermonument. Een uitgebreid verslag volgt op onze website en op de website van Joop Berding.

Hier alvast vier foto's: de eerste met de groep 'buitenlanders' (en een gids-studente) vlakbij de beroemde Asakusa tempel in Tokio, voor het standbeeld van Uryo Iwako, een sociaal werkster in de tweede helft van de 19e eeuw die zo geliefd was dat zij Iwako de Boeddha werd genoemd; de tweede toont de officiële conferentiezuil. De derde en de vierde laten het kindermonument in Hirosjima zien waar we namens de IKA onze origami kraanvogeltjes toevoegden aan de duizenden die er al hangen.




Korczak in Ghana - groep: open dag op 25 september 2010
NIEUW: Benefiet concert 19 december 2010. Bekijk hier de uitnodiging.
De open dag op 25 september 2010 was een geweldig succes! U kunt er alles over lezen in dit verslag. Hieronder een foto-impressie, met 'leading Ghana lady' Maartje Bos op haar harp en mooie momenten van 'ontmoeting' en inspiratie.

Als u belangstelling heeft voor deze groep, mail dan naar Theo Cappon: m.cappon@tiscali.nl of naar Maartje Bos: maartjebos@hotmail.com.
In de flyer die u hier kunt bekijken, vindt u veel informatie over Ghana.



Ter gelegenheid van het bezoek van onze collega, de heer Jakob Iddrisu uit Ghana, organiseerde de Ghana-werkgroep een studie- en ontmoetingsmiddag op zaterdag 11 september in Amsterdam. Jakob Iddrisu is de projectleider van CPYWD= Community Partnership for Youth and Women Development in en rond Tamale. (Noord-Ghana) Het doel van deze ontmoeting was om vrijwilligers uit Nederland die binnenkort gaan werken met kinderen een jongeren in het CPYWD-project aldaar, kennis te laten maken met Jakob en te luisteren naar zijn verwachtingen. We hebben ook uitvoerig stil gestaan bij de betekenis van Korczaks pedagogische ideeën voor onderwijs en opvoeding in de ‘communities' en dorpsscholen rond de stad Tamale.

Het verslag van de studiedag in januari 2010 kunt u hier bekijken

Brochure kinderopvang nu ook in het Engels verschenen!
De eerste druk van de Nederlandse uitgave was in 1,5 maand uitverkocht, de tweede druk is inmiddels verschenen (zie onder). Op 1 juni 2010 rolde ook de Engelse versie van de persen. Deze brochure, in dezelfde 8-pagina, full-colour uitgave werd op 5 juni 2010 in Genève gepresenteerd door een van de auteurs, ons bestuurslid Joop Berding. In Genève vindt een internationale conferentie plaats van leden van de Raad van Europa, leden van het VN-Comité voor de mensenrechten en 'Korczakianen' uit een aantal Europese landen. Centraal staat het thema: de opleiding en scholing van professionals die met kinderen en jongeren werken, zoals leraren en pedagogisch medewerkers. De brochure sluit daar perfect bij aan.
Via de pagina "International" op deze website kunt u deze brochure bestellen.
Hieronder ziet u het omslag.



Hieronder een impressie van de conferentie in Genève.


Verslag van de Donateursdag 2010
De jaarlijkse dag voor donateurs en andere belangstellenden was op 10 april in Amersfoort. Het was een prachtige, inspirerende dag met tegen de 50 belangstellenden. 'Vaste' bezoekers maar ook nieuwe!
Het thema was dit keer: Kinderen zijn al burgers. Tevens werd de nieuwe vertaling door René Görtzen van deel 1 van Hoe houd je van een kind, 'Het kind in het gezin' gepresenteerd.



De toespraak van Joop Berding bij de presentatie hiervan hier lezen.
Een uitgebreid verslag is verschenen in het Korczak Bulletin, voorjaar 2010. Dat kunt u hier downloaden.
Een korte terugblik van de hand van Theo Cappon, voorzitter van de Korczak Stichting, kunt u hier al lezen.

Hieronder leest u de reacties van enkele deelnemers aan deze dag:
* Het was weer een fijne dag, afgelopen zaterdag. Ik kijk nu alweer uit naar volgend jaar.
* Wat een geweldige dag om op terug te kijken, het was genieten en het geeft ongelooflijk veel voldoening.
*Jullie hebben weer een prachtige dag gemaakt.
* Prima dat jullie kinderen een workshop lieten verzorgen.
* Ik proefde weer een echte Korczaksfeer zaterdag.
* Ik kom elke keer weer blij thuis na zo'n dag.
* Volgend jaar moeten jullie een nog scherpere routebeschrijving geven, Heb erg moeten zoeken. Maar ik was na een paar minuten alle ergernis al weer vergeten.
* Dank jullie voor de prima organisatie.
* Ik ben erg trots op mijn kleinzoon, dat hij voor volwassenen een workshop mocht geven.
* Kinderen waren vandaag echte burgers en we hebben van ze geleerd.

Foto-impressie van de donateursdag


Brochure Kinderopvang verschenen!!De eerste druk is inmiddels uitverkocht! De tweede druk is inmiddels verschenen!!
Korczak is sinds enkele jaren een bekende voor veel werkenden in de kinderopvang en de buitenschoolse opvang (bso). Aan die bekendheid wil de Korczak Stichting in 2010 nog een flinke 'swing' geven door middel van een beknopte maar wel full-colour brochure (8 pp) speciaal voor de kinderopvang. Pedagogisch medewerk(st)ers in de kinderopvang/bso hebben dan nog makkelijker toegang tot het denken en de manier van werken van Korczak. De vijf bekende kernbegrippen uit In de ban van het kind staan ook hierin centraal. Als u belangstelling heeft voor deze brochure laat het ons weten via een email aan de Korczak Stichting.

De brochure kost 2,50euro per stuk, inclusief verzendkosten; bij afname van 20 exemplaren of meer betaalt u 1,50euro per stuk inclusief verzendkosten.



U kunt de hele brochure hier bekijken.
Inge van Rijn die als docente kinderopvang werkt bij Crèchendo in Den Haag gaf haar cursisten bij de diploma-uitreiking een exemplaar van onze brochure als afscheidscadeau. Ze hield daarbij een toespraak waarin ze inging op de inspiratie van Janusz Korczak, juist voor de kinderopvang. Deze toespraak kunt u hier lezen.

Korczak in Bologna
Dat Korczak ook voor het hedendaagse boekenvak actueel is, bewijst een groot display dat recent op de boekenbeurs van Bologna te zien was. U kunt dat hier bekijken.


2009

Jaarboek 2009
Het Jaarboek 2009 is verschenen! Vanaf 22 december komt het bij alle donateurs in de bus. We hebben (weer) een echt Korczak-thema bij de kop genomen: Geef ze de ruimte. Het belang van de psychische en fysieke ruimte voor het kind. Een tiental auteurs schreef even zovele teksten over het geven van ruimte aan kinderen: door in de gebouwde omgeving rekening met hen te houden maar ook door ruimte te creëren voor vrij-denken en filosoferen. Er staan weer prachtige illustraties en foto's in. Donateurs ontvangen het Jaarboek gratis, voor andere belangstellenden wordt de verkoopprijs nog bekend gemaakt.


Uit de flaptekst:
'Vertrouw op kinderen en geef ze ruimte'. Deze boodschap aan volwassenen is misschien wel de moeilijkste in de opvoeding. Korczak: "Je houdt van je kind, maar het is niet je bezit'. Inderdaad, we hebben het allerbeste met onze kinderen voor, maar we willen niets aan het toeval overlaten. Ruimte geven aan kinderen betekent als volwassene, maar ook als samenleving in zijn geheel, even een stap terug doen en het "overlaten". Onze neiging om te controleren en te beheersen, hoe goed ook bedoeld, in de hand proberen te houden. Kortom, een jaarboek dat de lezer uitnodigt kritisch naar zichzelf en de omgeving te kijken vanuit het perspectief van kinderen. Een jaarboek dat zeker zal inspireren tot nieuwe ideeën om kinderen de fysieke en psychische ruimte te geven waarbinnen ze zich tot unieke en evenwichtige mensen kunnen ontplooien.

Donateursdag 2009
Meer informatie over het thema vindt u hier.
Voor een uitgebreide beschrijving van het programma kunt u hier klikken
U kunt een gedicht over "ruimte voor een kind" van onze eigen dichter-des-vaderlands Arie de Bruin hier al lezen.



Jonge-professionals weekend november 2009
Van 27 tot 29 november 2009 vond voor de tweede keer het jonge-professionals en studenten weekend plaats in Bergen. De conferentie was volgeboekt! Het was een eclatant succes! Binnenkort vindt u op deze plek foto's en verslagen van deze meeting. Een verslag door Theo Cappon, voorzitter van de Korczak Stichting en lid van het team van dit weekend leest u hier. En hier leest u een enthousiaste terugblik.

Hieronder een foto van het enthousiaste team van dit weekend!

vlnr: Hailey, David, Reina, Hans, Alsu, Theo en Julia



Korczak in Genève
Ons bestuurslid Joop Berding nam op uitnodiging van de Poolse missie bij de Verenigde Naties deel aan een conferentie over de betekenis van Janusz Korczak voor de rechten van het kind en - omgekeerd - van de officiële Declaratie over de Rechten van het Kind voor het pedagogisch denken en handelen in de spirit van Korczak. Deze ontmoeting (vertegenwoordigers van de VN, van de Raad van Europa en Korczakianen uit verschillende Europese landen) was een groot succes: er kwam echt een dialoog op gang. Joop Berding nam deel aan het panel over 'participatie'. Zijn lezing onder de titel "Participation, citizenship and community. Janusz Korczak's Radical View" kunt u hier downloaden. Een (Engelstalig) verslag kunt u hier lezen. In het Korczak Bulletin zal ook een verslag worden gepubliceerd.


Eén van de panels tijdens de conferentie

Donateursenquete 2009
Veel donateurs namen de moeite de enquete in te vullen. Daaruit blijkt grote waardering voor de Stichting en haar activiteiten. Het Korczak Bulletin (twee maal per jaar) en het Jaarboek (een maal per jaar in december) worden goed gelezen en gewaardeerd. Een aantal donateurs gaf aan geïnteresseerd te zijn om aan een activiteit mee te doen. Deze hebben inmiddels allemaal een brief ontvangen. We betrekken alle donateurs graag bij een of meer activiteiten, bijvoorbeeld het schrijven van een stuk in het Bulletin, het houden van een lezing of het geven van een workshop. Wilt u meedoen, meld u aan dan aan bij de voorzitter, Theo Cappon: m.cappon@tiscali.nl.

20 november: dag van de rechten van het kind
Op 20 november wordt wereldwijd aandacht geschonken aan de rechten van het kind. Korczak wordt algemeen beschouwd als een van de grondleggers van die rechten. Het Verdrag over de rechten van het kind ademt de geest van Korczaks pedagogiek van rechten en participatie. Zie hier de site van Defence for Children International.

Uniek: Nash Dom kampen in Nederland en Rusland
In augustus 2009 organiseerde de Korczak Stichting het bekende Nash Dom kamp voor kinderen en jongeren in Nederland. In Rusland was dat al jaren het geval en een groot aantal Nederlandse kinderen en jongeren heeft daaraan deelgenomen. Nu dus in Nederland, in de buurt van Otterlo. Lees er hier alles over.
Ook het Russische Nash Dom kamp werd dit jaar weer georganiseerd, eind juli-begin augustus 2009. Lees er hier alles over.

Studie- en ontmoetingsdag 2009
De studie- en ontmoetingsdag voor donateurs van de Korczak Stichting en andere belangstellenden vond plaats op zaterdag 18 april 2009, in de Academie voor Psychotherapie te Amsterdam. Het thema was: 'het recht van kinderen op een eigen ruimte'. We bespraken met elkaar in verschillende workshops het volgende dilemma: volwassenen vullen graag de tijd en ruimte in van kinderen, maar krijgen kinderen ook de gelegenheid zélf invulling te geven? Hoe 'ingevuld' is onze samenleving eigenlijk voor kinderen?
Een uitgebreid verslag van deze dag is inmiddels verschenen in het Korczak Bulletin.

Bestuursmiddag
Op 14 maart hield het bestuur sinds lange tijd weer een bestuursmiddag. We hebben eens goed doorgepraat over de missie, de doelen en de (vele!) activiteiten van onze Stichting. Uit onze inventarisatie bleek dat we al véél doen, op een voor veel mensen aanspreekbare en herkenbare manier. Dat merken we bijvoorbeeld aan de vele aanvragen voor brochures, boeken en materialen. Toch willen we nog meer mensen kennis laten maken met het boeiende en sprankelende gedachtegoed van Janusz Korczak. We willen onder andere aandacht gaan geven aan kleuters, aan gezinsopvoeding en aan de jeugdzorg. Alle actiepunten staan handig bij elkaar en deze kunt u hier lezen. Ziet u er iets van uw gading bij? Laat het ons weten en doe mee! Mail info@korczak.nl of bel 020-6447018.

Persbericht: Jan Brouwerprijs - voorkoming kindermishandeling
Op verzoek van de Stichting Jan Brouwerfonds en de Stichting Voorkoming van Kindermishandeling plaatsen wij bijgaand persbericht. Beide organisaties willen door middel van een prijs initiatieven honoreren die kindermishandeling bestrijden en voorkomen. De Korczak Stichting onderschrijft deze activiteit. Lees hier het persbericht.

2008

Korczak Bulletin
Op de valreep verscheen ook het vierde Korczak Bulletin van dit jaar. Donateurs krijgen het in papieren vorm gestuurd, maar er is ook een digitale versie beschikbaar. Ga op deze website naar Diensten ==> Downloaden of klik hier. Dit Bulletin bevat een artikel over 'passend onderwijs' van Arie de Bruin, het verslag van de uitreiking van de Korczak Prijs, een bespreking van het nieuwe jeugdboek 'Mijn stilte' en nieuwtjes. Veel leesplezier!

Jaarboek 2008

Deze week ontvingen de donateurs van de Korczak Stichting het Jaarboek 2008. Het is, al zeggen we het zelf, een schitterend product geworden. De titel is: Er waren vijf kleuren. Over creativiteit en kinderen. Janusz Korczak was bij uitstek de pedagoog van de creativiteit, in zijn weeshuis zoemde het van de taal, het drama, het geschreven en gesproken woord. In dit Jaarboek van 160 pagina's, full colour, zijn artikelen over Korczaks creatieve pedagogiek opgenomen en ook praktijkbijdragen voor de dag-van-vandaag. Donateurs ontvingen dit Jaarboek zonder verdere kosten. Aan andere belangstellenden wordt de bescheiden prijs van Euro 14,75 (excl. verzendkosten) gevraagd.
Voor het bestellen van het Jaarboek 2008: mail info@korczak.nl of bel 020-6447018.

Uitreiking Korczak Prijs
Op 20 november jl., dag van de rechten van het kind, werd de tweejaarlijkse Korczak (wissel)prijs uitgereikt aan de jeugdbibliotheek van Heerhugowaard. Om 4 uur zat het amphitheater van de Bibliotheek bomvol. Jongeren en ouderen. Een groep kinderen was dagen te voren in touw geweest om de uitreiking een bijzonder karakter te geven, via hun zelf bedachte presentaties. Maar eerst hebben we ademloos geluisterd naar de indrukwekkende toespraak van Maria Koren, namens de Jury. Zij ging uitvoerig in op de rechten en de positie van kinderen in onze samenleving. Ze verbond deze met de wijze waarop Korczak kinderen serieus nam en vertrouwen gaf. Kortom, de pedagogiek van het respect. Tot slot maakte ze aan iedereen duidelijk waarom juist deze jeugdbibliotheek de prijs heeft gekregen. Daarna dus de kinderen, de zgn. Biebkidz. Ze hadden inderdaad een aantal verrassingen voor ons in petto. We begrepen nu dat hun bibliotheek ook een plek is voor experimenten en workshops. Ze demonstreerden hoe je in de BIEB je eigen hobbies, vaardigheden en fantasieën de vrije loop kan laten. Het borstbeeld van Korczak hadden ze met opzet ergens apart gezet, zodat ze ons eerst op het verkeerde been konden zetten met nep-beelden. Maar uiteindelijk werd op een karretje toch de echte buste naar voren gerereden. Monique Mosch, de 'leading lady' van deze bieb toonde ons via een schitterende video-presentatie het hele concept van deze Jeugdbibliotheek. Inderdaad, alles met en door kinderen. We eindigden deze middag met een feestelijk samenzijn onder het genot van lekkernijen. Zie ook de site van de Nederlandse openbare bibliotheken en klik hier.




De pedagogiek van Janusz Korczak en de Kinderopvang
(een mini-cursus van 2 uur in de avond) 'DE BOERDERIJ', een unieke kinderopvang op een veebedrijf in Weesp en de Janusz Korczak Stichting organiseren een workshop/cursus voor leidsters in de kinderopvang en buitenschoolse opvang (BSO). Deze boeiende cursus wordt bij voldoende aanmeldingen georganiseerd op 18 november 2008 en 21 april 2009, van 19 tot 21.30 uur. De cursus kost € 35,= per deelnemer. Donateurs van de stichting en studenten ontvangen € 5,= korting. Voor meer informatie mail info@korczak.nl of bel 020-6447018. Of kijk op deze site bij minicursus kinderopvang.

Korczak in Ghana ...
Als vervolg op de zeer succesvolle Youth Conference in Bergen in september 2007 worden de contacten met het jeugdwerk in Ghana verder versterkt. Meer informatie over de activiteiten van de CPYWD (Community Partnership for Youth and Woman Development) vindt u via de website ghanahaarlem.

Zojuist verschenen ...
==> Report of the Dutch International Janusz Korczak Youth Conference, 22-28 September 2007, Bergen aan Zee: een uitvoerig, gëillustreerd verslag (in het Engels) van deze zeer succesvolle internationale werkconferentie voor jonge professionals. Hieraan namen 63 jonge mensen uit 15 landen deel, met een mix van workshops en activiteiten. Voor geïnteresseerden is een exemplaar beschikbaar, mail Theo Cappon.
==> Burgerschapsvorming. Jong gedaan, oud geleerd. Visies en instrumenten van Jan de Bas (JSW-Boek/Bekadidact Baarn) geeft een prachtig overzicht van pedagogische visies op burgerschap en burgerschapsvorming, onder andere aan de hand van Janusz Korczak en biedt daarnaast een groot aantal praktische handrekingen, zoals de burgerschapsbarometer en de -atlas. Een mooie praktische uitwerking van het democratische gedachtegoed van Korczak.
==> Ons bestuurslid Charlotte Visch schreef Kinderen en een warm schoolklimaat en liet zich daarbij inspireren door Janusz Korczak. Meer informatie over het boek vindt u hier hier. Het is te bestellen bij de Korczak Stichting (Euro 20,00, inclusief porto). Mail naar info@korczak.nl
==> Het dubbeldikke Korczak Bulletin 2008, nr 2/3, is verschenen en inmiddels bij de donateurs bezorgd. Wilt u dit Bulletin met veel nieuws, een column en verslagen en impressies van onze activiteiten, online bekijken, ga dan naar Diensten en dan Downloads op deze website.

Kennisatelier rechten van het kind
Op 19 juni 2008 organiseerde Hogeschool Inholland (vestiging Amsterdam) een kennisatelier over de rechten van het kind. Sprekers waren Jan Pieter Kleijburg, directeur van DCI-NL en Joop Berding, pedagoog en bestuurslid van de Korczak Stichting. Op deze poster treft u verdere informatie aan. Een kort verslag staat op deze site bij 'Kinderrechten' (zie het linkje bovenaan deze pagina).

Korczak Kreatief!
Op zaterdag 19 april 2008 vond de jaarlijkse dag in Amsterdam voor donateurs en andere belangstellenden plaats. Het was een bijzondere dag, bezocht door zo'n vijftig belangstellenden die genoten van de inleidende voordracht van Arie de Bruin (met gezongen uitsmijter!) en van de verschillende creatieve workshops vol taal, verhaal en spel. Aan het eind van de dag waren er twee presentaties, van de succesvolle internationale jeugdconferentie in Bergen (N-H) en van het nieuwe Korczak-Ghana-project. De middag werd afgesloten met een spetterend muzikaal optreden vol Balkan-klanken! Houd het Korczak Bulletin en deze website in de gaten voor foto's en een uitgebreid verslag. Was u erbij en wilt u iets kwijt over deze dag, mail het aan de webmaster Joop Berding.



Jongerenconferentie in Warschau
Van 21 tot 28 september 2008 organiseerde de Janusz Korczak Unesco Leerstoel aan de Academie voor Speciale Opvoeding van de Universiteit van Warschau een "summer school" in het teken van Korczaks actualiteit. Deelname stond open voor gevorderde studenten pedagogiek, psychologie etc en jonge (onder 30) academici, leraren en activisten die geïnteresseerd zijn in Korczak en de toepassing van zijn ideeën. Meer informatie is nog verkrijgbaar bij Theo Cappon.

2007

Jaarboek 2007: De mens Janusz Korczak

Het Jaarboek 2007 van de Korczak Stichting is eind december 2007 naar alle donateurs verstuurd. René Görtzen voerde de redactie. In dit Jaarboek wordt veel aandacht geschonken aan de persoon van Janusz Korczak en aan zijn betekenis voor onze tijd. Het boek bevat veel autobiografisch werk van Korczak, waaronder zijn dagboek 'De biecht van een vlinder' (nog niet eerder in het Nederlands vertaald). In zijn inleidende essay gaat René Görtzen uitvoerig in op de 'jonge' Korczak. De voorzitter van de Korczak Stichting, Theo Cappon, blikt terug op alle activiteiten van de afgelopen 25 jaar.
Belangstellenden kunnen het Jaarboek via deze website bestellen of via de e-mail.

Een grote pedagoog in klein bestek
Op 19 december 2007 verscheen bij UItgeverij SWP te Amsterdam het boek Grote pedagogen in klein bestek, onder redactie van Tom Kroon en Bas Levering. Op pagina 147-153 is een portret van Janusz Korczak opgenomen, van de hand van eminent Korczak-kennner Kees Waaldijk. Het feit dat Korczak in dit boek van 'Grote Pedagogen' een plek toebedeeld heeft gekregen, geeft wel aan hoeveel er in 25 jaar ten goede is gekeerd.

Internationale Korczak Jongeren Ontmoeting 2007
Lees hier alles over deze zeer bijzondere week in september 2007 waarmee de Nederlandse Korczak Stichting haar 25-jarig bestaan op een internationale manier vierde. Er was sprake van een overweldigende belangstelling vanuit letterlijk de hele wereld. Binnenkort komt een uitgebreid verslag op deze website. Eerste berichten, onder andere van een deelnemer uit Ghana, zijn nu al te vinden (in het Engels en Frans) op onze internationale Korczak Blog.
Hieronder een foto van de hele groep!



Het gehele Korczak Bulletin nr 4/2007 dat deze week bij de donateurs op de mat valt, is aan dit fantastische evenement gewijd.
U kunt dit Bulletin ook downloaden op dezwe website: kijk bij Diensten ==> downloads.

Nasz Dom zomerkamp 2007
Van het jaarlijkse zomerkamp Nash Dom ('Ons huis') dat de Korczak Stichting in samenwerking met de Russische Korczak vrienden uitvoert, komt een uitgebreid verslag in het Bulletin. Hieronder treft u vast een kleine foto-impressie.



Korczak en kinderopvang
Sinds een aantal jaren is het werk van Janusz Korczak bekend in veel kindercentra en laten groepsleid(st)ers zich inspireren door zijn ideeën over rechtvaardig en respectvol samenleven in een groep. Inge van Rijn, pedagogisch medewerker van Kinderopvang DAK Den Haag en Joop Berding, bestuurslid van de Korczak Stichting, geven regelmatig trainingen aan groepsleid(st)ers en leidinggevenden van kindercentra. Daarover publiceren ze een eigen nieuwsbrief, de KO-rczak Nieuwsbrief. Daarin staan impressies van de training, observaties, een column, teksten van Korczak en nieuwtjes op Korczak-gebied. Inmiddels zijn drie nummers verschenen. U kunt ze hier nummer 1, nummer 2 en nummer 3 downloaden.

Inge en Joop zijn in juni 2007 geïnterviewd door het vakblad Kinderopvang, over Korczak, de training en de Nieuwsbrief. U kunt dit artikel hier en hier in twee pdf-bestanden downloaden.
Als u geïnteresseerd bent in de training of onze KO-rczak Nieuwsbrief wilt ontvangen, stuur dan een mailtje aan Joop Berding.

In het septembernummer 2007 van het magazine van Kinderopvang DAK Den Haag verscheen een artikel over de Korczak trainingen, met bijdragen van twee deelneemsters, van mede-trainer Inge van Rijn en mijzelf.

Oproepje: Trui Waalwijk wil graag in contact komen met mensen in de kinderopvang die net als zij geïnspireerd worden door Janusz Korczak. U kunt haar mailen op Trui Waalwijk.

We vierden met elkaar het 25-jarig jubileum!
Op zaterdag 21 april 2007 organiseerde de Janusz Korczak Stichting haar donateursdag te Amsterdam. Het was een heel bijzondere dag, want we vierden met zo'n vijftig mensen het 25-jarig bestaan van de Nederlandse Korczak Stichting! Er was een boeiend programma: prof. dr. Luc Stevens sprak over de actualiteit van Janusz Korczak. Kees Waaldijk, vanaf het eerste uur betrokken bij de Korczak Stichting, vroeg zich samen met de zaal af: zou je vandaag de dag weer een Korczak Stichting oprichten? En beantwoordde die vraag met een volmondig en ondubbelzinnig JA! In drie workshops hielden de aanwezigen zich bezig met prikkelende onderwerpen: uitdagend en inspirerend onderwijs, een 'leerhuis' met teksten van Korczak en last but not least een workshop vol verhalen. René Görtzen presenteerde een nieuwe uitgave in zijn prachtige reeks Korczakiana bij uitgeverij SWP te Amsterdam: Het recht van het kind op respect, voorzien van een prachtige inleiding van zijn hand. Het lezen van dit boek met z'n 25 opstellen van Korczak is een overweldigende ervaring! Van harte aanbevolen, voor 'oude' en 'nieuwe' lezers van Korczak. Natuurlijk was er weer volop te genieten van hapjes, drankjes, lunch, sfeer, ontmoeting en muziek! Een uitgebreid verslag van deze dag zal verschijnen in het Korczak Bulletin, dat aan alle donateurs wordt gestuurd en ook op deze site zal worden geplaatst. U kunt de sfeer vast een beetje proeven aan de hand van de foto's, die u hieronder kunt vinden.



Korczak in St. Petersburg
Op uitnodiging van Mischa Epstein, directeur van een school in St. Petersburg, brachten Theo Cappon, Henk Galenkamp en Joop Berding in februari 2007 een 'werkbezoek' aan deze Russische stad. Mischa had het initiatief genomen voor een seminar en daar verschillende scholen voor uitgenodigd. Twee dagen werkten we intensief met directeuren en leraren van vier scholen en medewerkers van een joods cultureel centrum, in totaal zo'n dertig mensen. Hun vraag was: willen jullie ons helpen helder te krijgen wat onze problemen zijn en in welke richting we naar oplossingen moeten zoeken? Geen gemakkelijke vraag, want de Russische onderwijssituatie verschilt nogal van de onze (alhoewel we ook de nodige overeenkomsten vonden) en wie zijn wij om Russische leraren iets wijs te maken. We gingen dus uit van partnerschap en samenwerking en dat werd zeer op prijs gesteld. Door middel van verschillende werk- en overlegvormen gingen we samen met de leraren aan de slag.
De resultaten zijn zeer bemoedigend. Niet alleen maakte men zeer intensief kennis met elkaar, wat leidde tot een aantal heel goede vervolgafspraken in en tussen de scholen, maar ook kwamen de opvoedings- en onderwijsproblemen goed op tafel. Elke school heeft nu een concreet plan waar ze de komende maanden aan gaan werken, bijvoorbeeld het uitvoeren van een project waarbij ook ouders goed worden betrokken. Of de organisatie van een zomerkamp.
De samenstelling van het gezelschap was op zichzelf al interessant: zowel staats- als particuliere scholen, waaronder ook een Montessorischool, waarvan het hele team, acht man en vrouw sterk, aanwezig was. Wat ze gemeen hadden, was een sterk verlangen het onderwijs meer kindgericht en kindvriendelijk in te richten. Dat vraagt nogal wat van de organisatie én van de leraren! Er bleek echter een enorme bereidheid van en met elkaar te leren. Voor veel mensen is Janusz Korczak daarbij een inspiratiebron, zonder dat die naam overigens steeds op tafel kwam. Wel namen 15 deelnemers de moeite na afloop van het 'officiële' seminar nog mee te doen aan een twee uur durende workshop over Janusz Korczak, geleid door Theo Cappon en Joop Berding.
Zowel aan Russische als aan Nederlandse zijde zetten we de resultaten nu nauwkeurig op papier en daarmee gaat de Korczak Stichting onderzoeken of een langduriger samenwerking in projectvorm mogelijk is. De basis is in elk geval gelegd.
Op www.joopberding.nl vindt u een foto-impressie van het seminar.




2006

Jaarboek 2006

Op 12 december 2006 is bij alle donateurs het Jaarboek 2006 in in de brievenbus gevallen. Ditmaal is het thema ‘onderwijs’. De titel luidt: Scholen voor het leven. De inspirerende visie van Janusz Korczak. De redactie wordt gevormd door Joop Berding en Theo Cappon. Het boek bevat bijdragen van deskundigen in en rondom het onderwijs, waaronder Luc Stevens (NIVOZ), Henk Galenkamp (CPS), Peter Heij (Windesheim) en Ton Notten (Hogeschool Rotterdam). Allen zijn geïnspireerd door Korczak en plaatsen vandaar uit enkele kritische vraagtekens bij gangbare praktijken. Het boek bevat een aantal schoolherinneringen, gedichten en foto’s. Het telt 120 pagina's en kost voor niet-donateurs Euro 12,50 per stuk.
Bekijk hier de inhoudsopgave van het Jaarboek en het omslag.
U kunt het Jaarboek 2006 bestellen via info@korczak.nl.

Gedichten
U vindt de gedichten van november en december 2006 hier, van januari 2007 hier en van februari 2007 hier.
In de maand maart 2007 gaf Mia van Gulik ons een prachtig gedicht van eigen hand: Overpeinzingen.
En hier vindt u het gedicht van Arie de Bruin: De juf.

Korczak Bulletin
Het is gebruikelijk dat donateurs het Korczak Bulletin viermaal per jaar ontvangen. Eind 2006 heeft de redactie ervoor gekozen een dubbeldik gecombineerd nummer 3/4 uit te brengen gelijktijdig met het Jaarboek 2006. De donateurs hebben dit inmiddels ontvangen. In dit Bulletin komen zoals gebruikelijk teksten van Korczak aan de orde, beschouwingen en besprekingen en nieuws uit de Korczak-wereld. Download hier direct het Korczak Bulletin 2006, nr 3/4.

Janusz Korczak Prijs 2006
De tweejaarlijkse Janusz Korczak Prijs is door de onafhankelijke jury onder voorzitterschap van dr. Marian Koren, in 2006 toegekend aan Het Keerpunt, een particuliere justitiële jeugdinrichting in Cadier en Keer (L). De prijs, een borstbeeld van Korczak dat twee jaar een plekje in Het Keerpunt zal krijgen, is op 20 november 2006 uitgereikt. Klik hier voor een korte motivering en het volledige programma op 20 november 2006. De uitgebreide motivering van de jury kunt u vinden in het Korczak Bulletin 2006, nr. 2.

Actie 'plakken voor pardon'
De Korczak Stichting ondersteunt van harte de actie 'plakken voor pardon', van onder andere Vluchtelingenwerk Nederland, Unicef en Defence for Children International. Eénderde van de asielzoekers in ons land is kind, dat wil zeggen jonger dan 18 jaar. Deze actie richt zich tegen het beleid van het kabinet om asielzoekende kinderen te verhuizen van het ene naar het andere centrum. Dat is slecht voor hun ontwikkeling. De actie roept op tot het verlenen van een definitieve verblijfsvergunning aan asielzoekers, jonger of ouder dan 18, die langer dan vijf jaar in Nederland zijn. De Korczak Stichting roept haar donateurs en bezoekers van onze website op om deze actie te ondersteunen en daartoe te gaan naar www.plakkenvoorpardon.nl.

Een nieuw boek
In april 2006 verscheen het boek Schoolpedagogiek. Opvoeding en onderwijs in de basisschool, van de hand van Joop Berding en Wouter Pols (Wolters-Noordhoff, 316 pp, 39,95 Euro, ISBN 9001596363). Het is een breed opgezet opleidingsboek voor het vak pedagogiek op de pabo. Bijzonder is dat voor het eerst in een dergelijk studieboek uitvoerig aandacht wordt besteed aan het leven en werk van Janusz Korczak, namelijk in hoofdstuk 4: ‘Opvoeding en de rechten van kinderen’ (pp. 85-102).
Voor meer informatie: Joop Berding, bestuurslid Janusz Korczak Stichting.

Donateursdag 2006: Hebben jullie het over mij?
Op 22 april 2006 vond de geslaagde donateursdag plaats op de Nederlandse Academie voor Psychotherapie in Amsterdam. De circa 70 deelnemers konden kiezen uit drie workshops, met prof. dr Hugo Heymans, kindergeneeskunde Emmaziekenhuis, Charlotte Visch, integratief kinderpsychotherapeute en Arie de Bruin, onderwijsman én cabaretier.
De dag werd afgesloten door Shura Lipovsky, zang en Jan Rademaker, accordeon.
Een verslag van deze dag is verschenen in het Korczak Bulletin.
Download hier direct het Korczak Bulletin met het verslag.

Jaarboek 2005
In december 2005 is het vierde Jaarboek van de Korczak Stichting verschenen. Het Jaarboek heeft de titel 'Hebben jullie het over mij?!' en gaat in op het recht van het kind op eigen lijf en leven. Verschillende auteurs hebben hun medewerking verleend. De redactie was in handen van Charlotte Visch en Ernst van der Klauw. De donateurs van de Janusz Korczak Stichting hebben dit Jaarboek gratis ontvangen!
U kunt het Jaarboek nog steeds bestellen via info@korczak.nl; het kost € 10,00. (excl. € 2,25 verzendkosten)


naar boven